SRBIJA će nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, posebno u oblasti vladavine prava. Kada je reč o predstojećim izborima, Beograd je spreman za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa. Čvrsto podržavamo i dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali nastavak razgovora moguć je tek nakon ukidanja taksa.

Ove tri ključne poruke poslao je u ponedeljak predsednik Aleksandar Vučić tokom sastanka sa Dejvidom Mekalisterom, predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Vučić i Mekalister konstatovali su da Srbija sprovodi veoma uspešne ekonomske reforme, kao i da je progres u sferi ekonomije najjasniji. Srpski predsednik izrazio je očekivanja da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put naše zemlje.

Mekalister je pozitivno ocenio napredak u funkcionisanju parlamenta, nakon što su prihvaćene primedbe EK i naglasio da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona. On je još jednom pozvao Prištinu da ukine takse.

Pročitajte još - SASTANAK VUČIĆA I MEKALISTERA: Priština da ukine takse i da se uspostavi dijalog

- Kada je reč o radu parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke usvojene. Nacrt medijske strategije, koji je izrađen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je EK na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapređenje slobode izražavanja - rekao je Vučić.

Tokom razgovora sa ministrom za EU Jadrankom Joksimović, Mekalister je rekao da "Srbija ima ugled kao faktor stabilnosti u regionu, da je konstruktivan partner EU i da je pokazala da joj je mesto u Uniji". On je izrazio očekivanje da će do kraja godine biti otvorena nova pregovaračka poglavlja.


PROTIV BOJKOTA IZBORA, PARLAMENT KLjUČAN

MEKALISTER, kojeg je u Beogradu "dočekalo" pismo lidera PSG Sergeja Trifunovića sa zahtevom da EU organizuje dijalog vlasti i opozicije u Srbiji, kako bi se "došlo do dogovora o realnom okviru u kom bi se održali izbori sledeće godine", sastao se u ponedeljak i sa poslanicima srpskog parlamenta. Pojedini poslanici opozicije iskoristili su i ovu priliku da zaprete bojkotom izbora. Mekalister je poručio da to ne ne bi doprinelo jačanju demokratskih institucija i da je parlament ključno mesto za debatu, zbog čega je važno usresrediti se na unapređenje uslova rada Skupštine.