Zvaničnik pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca izjavio je da će ta stranka kada dođe na vlast smeniti Hašima Tačija sa funkcije kosovskog predsednika.

Prema njegovim rečima, Aljbin Kurti, predsednik pokreta, ima prednost u odnosu na Kadrija Veseljija i Ramusa Haradinaja za mesto premijera, prenosi RTS.


PROČITAJTE JOŠ: Pacoli i Ljimaj formirali koaliciju, Ljimaj kandidat za premijera"Pokret Samoopredeljenje ima prednost jer nema grešaka u upravljanju poput Veseljija ili Haradinaja. Imamo zrelog kandidata za premijera. Aljbin Kurti je idealan za premijera. Nije korumpiran, tako da će na izborima prvi put kandidat za premijera imati veću težinu u odnosu na program", tvrdi Konjufca.

Pokret Samoopredeljenje još nije odlučio da li će na predstojeće vanredne izbore izaći samostalno ili u koaliciji s Demokratskim savezom Kosova. U toku su pregovori dveju stranaka, prenosi RTS.

Iz tog pokreta su ponudili da Aljbin Kurti bude zajednički kandidat za premijera, a da DSK dobije mesto predsednika skupštine i kosovskog predsednika.

Vanredne izbore treba da raspiše Hašim Tači, pošto su u četvrtak poslanici odlučili da raspuste skupštinu