STRANKE okupljene u opozicionom bloku Savez za Srbiju doneće do 15. septembra odluku o bojkotu izbora. Ostale partije o neizlasku na birališta polemisaće tek kada oni budu raspisani.

Ovo je suština sastanka predstavnika opozicionih stranaka koji je u petak održan u opštini Stari grad. Na dogovore su došli predstavnici SzS Dragan Đilas (SSP), Zoran Lutovac (DS), Dušan Petrović (ZZS), Zdravko Ponoš (NS), Jugoslav Kiprijanović (Dveri). Tu su bili i funkcioneri partija i udruženja koji su van ovog bloka - SDS, PSG, "Jedan od pet miliona"...

Đilas je posle sastanka istakao da je NS već doneo odluku o bojkotu, da će Dveri to učiniti naredne nedelje, a njegova partija 1. septembra.

Pročitajte još - Demokrate obaraju bojkot?

- Do 15. septembra izaći ćemo sa jedinstvenim stavom. Ne očekujem da će se izborni uslovi poboljšati. Odluka o bojkotu nije laka, ali ne mogu da nas nateraju da treba da skačemo u bazen u kom nema vode i da plivamo - rekao je Đilas o dodao da svi smatraju da pod ovim uslovima ne treba izaći na birališta.

Lider Nove stranke Zoran Žovković istakao je da "još nisu našli objašnjenje šta donosi bojkot i kako će on srediti stanje u Srbiji, ali da je jasno da on donosi Aleksandru Vučiću parlamemnt bez opozicije".

Predsednik DS Zoran Lutovac nije davao izjave posle sastanka. Nije bilo predstavnika DSS. Kako je rekao predsednik Miloš Jovanović, "bojkot je preuranjena tema".