SVEGA nekoliko sati od prebijanja Srba u Kninu koji su gledali prenos meča Crvene zvezde i u danu kada je kod Rijeke pretučen Dobrivoje Arsić, invalid srpske nacionalnosti, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, bez imalo srama, govorila je o - "velikosrpskoj aresiji"?!

Ona je, obeležavajući Evropski dan sećanja na žrtve svih totalitarnih režima, osudila "velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku". Događaj iz Knina nije htela da komentariše dok ne stigne izveštaj policije.

- Sa njene adrese ništa ne očekujem. Uticala je na širenje mržnje - rekao je Milorad Pupovac na zajedničkoj konfenciji za novinare predstavnika Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskom saboru, na kojoj je najavljena i mogućnost povlačenja iz koalicije.

Pročitajte još - Pretukli invalida povratnika kod Rijeke, policija kasnila na uviđaj, bila nekoliko minuta i otišla!

- Neki ciljano žele da proteraju Srbe. Danas je prihvatljivo tući Srbe. Postalo je normalno da se uzvikuje "Za dom spremni". Meni niko neće da začepi usta dok god imam fizičke snage i mentalnu sposobnost da govorim.

Pročitajte još - SRBI POSLE SERIJE NAPADA: Dosta nam je, moramo stvari nazvati pravim imenom

Pupovac je rekao da je Srbima "dosta" i podsetio da neki poslanici u Saboru, evroposlanici, članovi diplomatskog kora i ministri, veličaju ustašku ideologiju. Rekao je da su poslednji napadi bili organizovani, kao i da ih je do sada bilo mnogo. Podsetio je i na razgovor koji je pre 22 godine vodio sa Franjom Tuđmanom i zauzeo se za to da se na miru ostave da žive svi oni koji su ostali nakon "Oluje":

- Danas moram ponoviti taj apel. Ponovo se tuče u otvorenoj atmosferi mržnje i neograničenog lova svih onih koji zvuče kao Srbi, a nije isključeno da se zbog opsesivne mržnje prema Srbima istorija ponovi.

Dobrivoje Arsić

Povratnik Arsić rekao je u petak da je zadobio niz udaraca u glavu i telo nakon sukoba oko parking-mesta u kući u kojoj stanuje i gde redovno ostavlja automobil. Napadači su tačno znali i kako se zove i koje je nacionalnosti, psovali mu srpsku majku i udarali ga, dok je policiji trebalo nekoliko časova da uopšte dođe na mesto incidenta.

- Udarali su me šakama, gurali uza zid, vređali me... Unapred su znali koje sam nacionalnosti - kaže Arsić, dok pravni zastupnik Srpskog nacionalnog veća Milan Eraković tvrdi da policija nije podnela prekršajne prijave protiv napadača, već protiv Arsića, kojeg su želeli i da privedu.

On je u petak u policiji zadržan četiri časa, a SNV je u međuvremenu podneo prijavu protiv nepoznatih počinilaca.

UHAPŠENI JER SU NARUŠILI RED

U POLICIJSKU stanicu u Kninu privedena su dvojica mladića koja se sumnjiče za napad u Đevrskama, kada je povređeno petoro ljudi. Dvojica momaka od 26 i 28 godina terete se zbog narušavanja reda i mira, a ne za zlodelo iz mržnje. Istovremeno, policija je zaustavila i "golf" šibeniske registracije u kojem su, sumnja se, napadači bili. Vozio ga je pijani mladić, koji je odbio da uradi alko-test, za šta je kazna 4.000 evra i automatsko upućivanje u pritvor.

Kafić u Uzdolju u kom su napadnuti Srbi

PLENKOVIĆ: JA ODREĐUJEM NAČIN REAGOVANjA

PREMIJER Andrej Plenković rekao je u petak da je napad na Srbe u Kninu bio unapred smišljen, a samo dan ranije tvrdio je da je to - izolovan incident:

Na pitanje novinara smatra li da je njegova reakcija posle incidenta bila mlaka, odgovorio je:

- Ja ću biti taj koji će određivati na koji način ćemo reagovati na određene stvari, to neće sigurno diktirati ni mediji, ni neki drugi partner.