NAGOVEŠTAJI ukidanja taksa i deblokade dijaloga o normalizaciji odnosa sa kosovskim Albancima, nakon razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea, dobar su znak, ali se za stolom u nastavku dijaloga pred Beogradom mogu naći nove zamke Prištine.

PROČITAJTE JOŠ - VUČIĆ PORUČIO IZ NjUJORKA: Ne dolazi u obzir da Albanci dobiju sve, a mi ništa; SAD su postigle ono što su htele za Kosmet još 2008. godine

Naime, nakon uvođenja taksa, novembra prošle godine, Albanci su doneli čitav niz odluka u nameri da pošto-poto zaokruže svoju lažnu državnost, a koje su i dalje na snazi. Samo mesec dana nakon uvođenja tarifa, Skupština u Prištini donela je odluku o formiranju vojske, a ubrzo je usledila platforma o nastavku dijaloga sa Beogradom koja "zakucava" postojeće granice Kosova i insistira da ishod pregovora bude - međusobno priznavanje dveju strana.

PROČITAJTE JOŠ - KONKRETNI REZULTATI SASTANKA VUČIĆ-POMPEO: Padaju takse, dijalog već u decembru

Na listi "prljavih" poteza Prištine između ostalog su i uporni pokušaji otimanja Trepče, pretnje osnivanjem tribunala za navodne zločine Srba na KiM, zabrane ulazaka našim zvaničnicima u pokrajinu... Sve ovo za cilj ima to da se dijalog o normalizaciji odnosa završi - međusobnim priznavanjem - a na šta je i Pompeo pozvao u svom saopštenju nakon razgovora sa Vučićem.

Srpski predsednik poručio je da su SAD priznale nezavisnost Kosova, da je to njihova politika i da se to neće promeniti:

- Naša situacija je teška, neće biti lakša u narednom periodu, naprotiv, ali ćemo nastaviti da se borimo. Možemo da razgovaramo o svemu samo ako je reč o kompromisu. A o tome da Albanci dobiju sve, a Srbija da ne dobije ništa - moj potpis na to neće dobiti nikada - bio je jasan Vučić.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da i nastavak dijaloga, ali i šta će biti sadržaj pregovora, najviše zavisi od - Vašingtona:

- Videćemo da li će izvršiti pritisak na Prištinu da ukine takse, ali i ostati dosledni u tome da će uvažiti i srpske interese i da je kompromis jedino rešenje. Ono ni u kom slučaju ne može da se postigne ako se priznavanje postavi kao početna pozicija dijaloga. O tome treba da razmišljaju Amerikanci i zapadni centri moći, ako im je stalo do dijaloga.

Vučić i Tači sa Mogerenijevom

Spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović kaže, za "Novosti", da se može očekivati da će i nova vlada u Prištini, do čijeg bi formiranja moglo doći tokom novembra, pokušati da ukidanje taksa i povratak za pregovarački sto uslovi određenim političkim ustupcima, kako Beograda, tako i svojih međunarodnih sponzora:

- Jedini iskorak na koji bi zvanični Beograd mogao biti spreman jeste obustavljanje kampanje za povlačenje priznavanja tzv. Kosova, ali isključivo po sistemu "dvostrukog moratorijuma", po kojem bi se i Priština odrekla potrage za novim državama koje bi priznale njenu jednostrano proglašenu nezavisnost, kao i pokušaja za učlanjenje u međunarodne organizacije.

ĐILASOV SAVEZ IDE NA IZBORE

SKUPŠTINA u Prištini raspuštena je u četvrtak, a vanredni izbori u pokrajini najverovatnije će biti raspisani za 6. oktobar. Kako sada stvari stoje, pored "Srpske liste", koja ima podršku zvaničnog Beograda, na izborima na KiM učestvovaće i deo srpske opozicije. Naime, iako Savez za Srbiju uveliko preti bojkotom parlamentarnih izbora u centralnoj Srbiji, njihov ogranak Savez za Kosovo najverovatnije će izaći pred birače. Očekuje se da na izbore u pokrajini izađe i Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića i Progresivna demokratska stranka Nenada Rašića.(D. Z.)

ŠIB: ČEKAMO UKIDANjE TAKSA

AMBASADOR Nemačke u Srbiji Tomas Šib poručio je da je oprezno optimistačan po pitanju obnove dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU:

- Pokrenuti su razni pokušaji da se ubedi Priština da ukine takse. Dosad to nije urodilo plodom. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti doći do toga.

AMBASADORI

PRVI potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić informisao je u četvrtak u odvojenim razgovorima ambasadore Srbije o situaciji na KiM. Šef diplomatije je posebno izvestio ambasadore o jednostranim aktima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga i razgovora, ali i do blokade briselskog procesa i postizanja kompromisnog rešenja. Ministar Dačić je u razgovoru s ambasadorima istakao značaj posete predsednika Vučića SAD i susreta koje je imao u Njujorku.