Federika za sto ugurala Kosovo!

D. MILINKOVIĆ

petak, 16. 08. 2019. u 09:02

Федерика за сто угурала Косово!

Opasan manevar Mogerenijeve na kraju mandata

Sraman potez odlazeće šefice diplomatije EU uoči sastanka u Helsinkiju. Učesnici dosad bile samo zemlje koje su kandidati za članstvo. Vruć krompir za Španca Borela čija zemlja ne priznaje lažnu državu

ODLAZEĆA šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini spremila je perfidnu zamku za Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom: na predstojeći sastanak ministara spoljnih poslova Unije i zemalja kandidata za članstvo, krajem avgusta, u Helsinkiju, pozvala je i predstavnike Prištine - saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, Mogerinijeva po svaku cenu pokušava da promeni dosadašnju praksu i na ovaj sastanak "ugura" i Kosovo, koje je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU. Na taj način hoće da svom nasledniku, Špancu Žozepu Borelu nametne da lista učesnika budućih sastanaka ovog formata uključuje i prištinske političare. Taj lukavi manevar Italijanke posebno dobija na težini ako se zna da njen naslednik dolazi iz države koje ne priznaje Kosovo i koji je deklarisani protivnik separatista u Kataloniji.


PROČITAJTE JOŠ:
Dačić: Dokle ćemo o tome da Srbija narušava nečiji identitet

Ove sastanke, koji se održavaju na svakih šest meseci, organizuje predsedavajući EU, ali formalno šef diplomatije, u ovom slučaju Mogerinijeva, upućuje pozive. Naši dobro obavešteni izvori tvrde da je ona u sredu iznenada odlučila da pozivnicu pošalje i predstavnicima Prištine, odnosno šefu diplomatije tzv. Kosova Bedžetu Pacoliju, uprkos protivljenju zvaničnog Madrida i činjenici da niko od zemalja to nije tražio.

Ovi sastanci se održavaju u tzv. gimnih formatu, odnosno ispred učesnika je navedeno samo ime i prezime, bez državnih obeležja, ali je stav Beograda da zvaničnicima Prištine nikako nije tu mesto.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže da će se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem konsultovati da li Srbija da učestvuje na narednom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i kandidata u Finskoj.


- Odlazeća visoka predstavnica u poslednji čas je promenila ceo koncept, pa će na sastanku biti i "zemlje partneri". To čini na kraju mandata, samo da bi predstavnici Prištine mogli da učestvuju - zaključio je Dačić.


PROČITAJTE JOŠ:
SERVER PORUČUJE PRIŠTINI: Prvo vlada pa pokretanje dijaloga sa Beogradom

Inače, sastanak šefova diplomatija EU i zemalja kandidata zakazan je za 29. i 30. avgust u finskoj prestonici.


PRITISAK IZ SAD

MINISTAR Dačić otkrio je i da je tokom razgovora sa savetnikom Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, Džonom Boltonom, dobio uveravanja da SAD nemaju razloga da pritiskaju Beograd oko rešenja za KiM i da znaju da je problem u Prištini:

- A ranije nisu hteli ni da razgovaraju o tome, za njih je kosovsko pitanje bila završena priča.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Milos

16.08.2019. 09:12

Sad mi izbojkotujemo to,I okrenemo se Rusiji I Kini I odtavimo Kosovo kao zamrznut konfikt I na taj nacin nema evropske unije ni za Kosovo nit Albaniji.

E

16.08.2019. 10:02

Još nismo ni ušli u tu privremenu tvorevinu a već kontinualna poniženja i lažni sporazumi. Šta ćemo mi tamo?

TO SRPSKOJ VLADI NE SMETA

16.08.2019. 18:08

I Makron je postavio teroristu u prve redove (Vucica u kosak) a mi Makronu priredismo docek, koji se pripreme samo za prijatelje, a on nam nikakav prijatelj nije. EU ce dat opet neko milionce kredita, i stvar je zaboravljena.

Svetlana Momčilović

22.08.2019. 08:15

Mislim da Mogerinijeba mnogo ima naklonosti prema šiptarskim vlastima .Zato kompromis Između Srbije i Kosova Otego se u nedogled.