Đilas ruši ujedinjenje DS?

V. N.

četvrtak, 15. 08. 2019. u 10:38

Ђилас руши уједињење ДС?

Đilas i najavljeni povratnici u tabor DS

Udruživanje stranaka proisteklih iz jezgra demokrata još na dugačkom štapu. U DS već postoji jaka grupa koja se uopšte ne slaže sa nekim političkim idejama i stavovima, a naročito načinima delovanja SzS

DA li će uopšte doći do udruživanja stranaka proizašlih iz DS zasada je neizvesno. Kako "Novosti" saznaju, najavljeno ujedinjenje DS, SDS i ZZS u jedinstven DS trenutno je praktično zamrznuto, jer formiranje jednog jakog krila u SzS, koje bi moglo da ima ozbiljniji uticaj ili da se čak i isključi iz te priče, ne odgovara lideru Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu.

U DS već postoji jaka grupa koja se uopšte ne slaže sa nekim političkim idejama i stavovima, a naročito načinima delovanja SzS. Oni insistiraju da DS ojača i vrati svoj nekadašnji identitet, obnovi narušenu infrastrukturu, a ne da se istopi u savezu od desetak različitih partija i pokreta. Svom predsedniku Zoranu Lutovcu zameraju da ne povlači odgovarajuće poteze na jačanju stranke i da je previše pod Đilasovim uticajem.


PROČITAJTE JOŠ: Čomićevoj ne daju na protest

Zbog toga postoji ideja da se u septembru pokrene i pitanje njegove smene, a da se na čelo ujedinjenog DS pogura Marko Đurišić, nekadašnji funkcioner te stranke, a sada potpredsednik SDS. Za njega smatraju da dobro poznaje bazu i način funkcionisanja partije, te da će biti otporniji na pritiske. S druge strane, Đilas je na tom mestu video Nebojšu Zelenovića, predsednika ZZS i gradonačelnika Šapca, koji inače promoviše malo radikalnije građansko delovanje.


BOJKOT ŠTETAN

GRUPA poslanika DS se usprotivila kad im je po nalogu rukovodstva SzS naređeno da više ne učestvuju na skupštinskim zasedanjima i odborima. Insistirali su da je prevashodno Skupština mesto gde treba da se čuje opozicioni glas i da bojkotom ne postižu nikakav efekat, jer se zakoni maltene usvajaju bez rasprave.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije