Dačić: Lažna ravnoteža odgovornosti između Beograda i Prištine

Tanjug

14. 08. 2019. u 10:46

Дачић: Лажна равнотежа одговорности између Београда и Приштине

Foto: I.Marinković

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je, nakon zajedničke izjave zemalja Kvinte, da će Beograd naštaviti da radi na povlačenju priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je, nakon zajedničke izjave zemalja Kvinte, da će Beograd naštaviti da radi na povlačenju priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova, navodeći da zemlje Kvinte stvaraju lažnu ravnotežu odgovornosti između Beograda i Prištine.


Dačić je naveo da iz saopštenja Kvinte proizilazi da je Priština imala pravo da uvede takse, zato što Beograd vodi kampanju za povlačenje priznanja.


On je rekao da će Beograd nastaviti i dalje da radi na povlačenju priznanja, kao i da samoproglašeno Kosovo ne uđe u međunarodne organizacije, ali ne iritirajući nikoga.


"Ovde se vidi da je njihova želja da KiM postane član svih međunarodnih organizacija, da ih prizna što više zemalja i da Srbija još treba da pozdravi sve to. Nigde ne piše da će te zemlje da prestanu da lobiraju za nezavisnost Kosova", rekao je Dačić za TV Pink.


Podseća da je do momenta početka dijaloga Beograda i Prištine 2012. godine 87 zemalja priznalo Kosovo, a da je od tada pod pritiskom zapadnih i islamskih zemalja to učinilo još 23 zemlje.


"Oni tada nisu imali većinu u UN, već su većinu dobili u vreme dijaloga. Kako tada neko nije rekao da to Srbiji smeta. Ne Gospodo, vratimo mi to na 87 zemalja, pa kada vratimo na 87, onda možemo da pričamo o tome da to više nećemo da radimo, ali neće ni oni ", rekao je Dačić.


Kako kaže cilj Beograda je da broj zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova padne ispod polovine broja članica UN.


"Neću da kažem da smo blizu tog cilja, ali nastavićemo sa ovom politikom. Mi se na taj način ne inatimo međunarodnoj zajednici. Gde to piše da se Srbija obavezala da ne vodi računa o svojim nacionalnim i državnim interesima? A šta treba da kažemo ako neka zemlja hoće da revidira svoj stav o Kosovu ''ne nemojte da revidirate''", naveo je on.


Podseća da se Priština opet prijavila za članstvo u Interpolu i da se zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem sprema da u oktobru ide u Čile.


Predstoji i konferencija Uneska u novembru, da se još ne zna da li će se Priština prijaviti za članstvo jer iamju rok do septembra.


"Moramo da se pripremamo da oni ne uđu u te međunarodne organizacije", rekao je Dačić i dodao da su samo četiri zelje priznale nezavisnost Kosova od kada je on ministar spoljnih poslova, a Aleksandar Vučić premijer pa predsednik, a da je 14 zemalja revidiralo svoje stavove i povuklo priznanje.


DAČIĆ: MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NE PRIZNAJE BOJKOT IZBORA


Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da međunarodna zajednica ne priznaje kategoriju bojkota izbora, a da opozicija u Srbiji kalkuliše šta im više odgovara - da li više dobijaju učešćem ili bojkotom.


"Pošto ne mogu da dobiju mnogo učešćem, nekako im je lakše da će to biti bojkot. Vučić je rekao da će im dati sve što traže, samo da se utvrdi šta tačno traže", rekao je Dačić za TV Pink.


Incidente oko zgrade Predsedništva vidi kao pokušaj novih impulsa "zamrlim opozicinonim aktivnostima", i skreće pažnju da su izborni uslovi, čiju izmenu traže, iz vremena Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Zorana Ðinđića.

PROČITAJTE JOŠ: Dačić i Bocan Harčenko o KiM, daljoj saradnji dve zemlje...


"To su izborni zakoni i pravila koji su doneti tada, kao i načini finansiranja, učešće funkcionera...", rekao je Dačić.


Kaže da ga nedavni razgovori između vlasti i opozicije podsećaju na razgovore u kojima je i on učestvovao na okrugom stolu vlasti i opozicije 1992. godine, te navodi da je opozicija tada imala sličnu situaciju kao i sada, jer im je bio kriv izborni sistem.


"Na kraju, akademik Nikola Milošević je rekao: 'Nema tih uslova pod kojim ćemo izaći na izbore'. Zato što je najlakse bilo da se ne izađe na izbore", rekao je Dačić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

vladimir

14.08.2019. 20:47

Pozdravljam, i ne sumnjam u ispravnu politiku srpske diplomatije! Ukidanje taksi NIJE ustupak, nego minimum da bi Beograd PRISTAO na nastavak razgovora! I to je MALO!