Predsednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić je nakon obilaska kanjona reke Suturlije, zajedno sa direktorom Šumskog gazdinstva Banjaluka Veliborom Stanićem i dekanom Šumarskog fakulteta Vojislavom Dukićem, novinarima rekao da je Suturlija netaknut biser prirode koji je nepravedno zapostavljen,iako se nalazi samo dva kilometra od centra Banjaluke, te da bi trebalo da postane turistička, porodična i rekreativna oaza grada.


Talić je najavio da će sa grupom urbanista i prostornim planerima biti pripremljena inicijativa da se lokalitet kanjona reke Suturlije u nekom budućem vremenu proglasi parkom prirode, te da je to dugotrajan proces.

On je naveo da će inicijativa biti prosleđena Vladi Republike Srpske.

- Moj cilj je da ovo postane priča koja je institucionalna i da animiram što veći broj svih zainteresovanih subjekata da se uključe i daju određene smernice koje bi trebalo da idu u pravcu unapređenja ovog lokaliteta, rekao je Talić.

On je istakao da se ovaj prostor ne sme nijednog trenutka u svom prirodnom staništu narušiti, već da treba da ostane ovakav kakav jeste, ali da postane pristupačniji i sa boljim sadržajima za sugrađane i turiste.


Talić je rekao da je upoznao Stanića i Dukića da grad na ovom lokalitetu ima mnogo zemljišta u svome vlasništvu, kao i preduzeće Šume Republike Srpske, te da bi trebalo pokušati napraviti izletište za porodice, sportiste i rekreativce, staze sa određenim klupama, ali i male mostove koji bi omogućili pristupačnost.

On je dodao da Suturlija može biti područje za sportske terene, porodično izletište, ribogojilište, ekskurzije, te brojne druge sadržaje.

PROČITAJTE JOŠ: Suturlija ima potencijal za sportsko-rekreativnu destinaciju


Talić je podsetio da je sa Sportskim ribolovnim društvom Banjaluka u reku Suturliju pušteno više od 1.200 mlađi potočne pastrmke, te da je planirano u oktobru puštanje nove mlađi pastrmke naglasivši kako bi Suturlija mogla postati bitna oaza za pastrmku koja bi se kasnije puštala prema reci Vrbas.


On je istakao da je sa načelnikom Odelenja za komunalne poslove dogovoreno da područje Suturlije uđe u program komunalne potrošnje za redovno održavanje, košenje i čišćenje za sledeću i naredne godine, što do sada nije bio slučaj.


Predsednik gradskog parlamenta apelovao je na građane koji posećuju Suturliju da vode računa o otpadu koji ostavljaju, naglasivši potrebu za kontejnerom na ulazu u kanjona reke Sutirlije.


Talić je rekao da je sa direktorom Šumskog gazdinstva Banjaluka Veliborom Stanićem razgovarano i o pronalasku još alternativnih ulaza u Suturliju. - Svi su pozvani, svi su dobrodošli sa dobrim predlozima, sugestijama da lokalitet Suturlije učinimo što pristupačnijim i bogatijim za grad Banjaluku, rekao je Talić.

Prema njegovim rečima, ako se ovo proglasi parkom prirode onda će se daleko više uključiti sve institucije od gradskih i republičkih institucija u pogledu održavanja i očuvanja ove prirode, zato im je stalo da taj lokalitet dobije status parka prirode.


Dekan Šumarskog fakulteta Vojislav Dukić je rekao da ovaj fakultet u potpunosti podržava aktivnosti vezane za područje Suturlije i stoji na raspolaganju gradu u daljim aktivnostima prevođenja ovog područja adekvatnoj nameni.


Dukić je rekao da nije problem da se uskladi rekreativna funkcija šuma i istovremeno čuva ovaj prirodni dragulj.

Direktor Šumskog gazdinstva Banjaluka Velibor Stanić je rekao da se ovo šumsko gazdinstvo kao društveno odgovorno preduzeće odaziva na sve akcije, pogotova kada se tiču ekologije i socijalnih funkcija šuma.


On je podsetio da je Šumsko gazdinstvo Banjaluka zajedno sa gradom završili trim stazu Trapisi – Kolonij itičući da bi ona trebala biti nastavljena sve do Slatine. - Šumsko gazdinstvo banjaluka će iskoristiti sve svoje resurse koje ima da se ovaj projekat podrži i da područje Suturlije bude divno mesto za odmor i da građani mogu da izađu i uživaju u ovako netaknutoj prirodi, zaključio je Stanić.