MIRKOVIĆ NUDIO DIL: Optužiću Beograd u zamenu za azil!

V. N.

11. 08. 2019. u 08:01

Estradni menadžer pokušao da se "stavi na raspolaganje" crnogorskim službama bezbednosti kako bi izbegao hapšenje. U Podgorici procenili da nije pouzdan izvor

МИРКОВИЋ НУДИО ДИЛ: Оптужићу Београд у замену за азил!

Saša Mirković je lišen slobode u Budvi i izručen Srbiji / Foto V. Danilov

NEKADAŠNjI predsednik Skupštine grada Zaječara i estradni menadžer Saša Mirković pokušao je da se stavi na raspolaganje crnogorskoj službi bezbednosti kako bi sebe sačuvao od hapšenja, a zauzvrat je nudio, navodno, kompromitujuće informacije o državnim zvaničnicima Srbije, nezvanično saznaju "Novosti".

Naši izvori navode da su operativci u Podgorici procenili da Mirković nije relevantan izvor i prelomili da mu, po poternici iz Srbije, stave lisice na ruke posle više meseci praćenja i prisluškivanja. On je u subotu ujutru izručen našoj zemlji po poternici.

Mirković se, prema našim sazananjima, kretao na relaciji od prestonice crnogorskog turizma do glavnog grada Crne Gore, ali je u nekoliko navrata putovao i u Severnu Makedoniju. Navodno, bio je uplašen posle objavljivanja korupcionaške afere u Skoplju, zbog svojih veza sa Zoranom Bašanovićem, savetnikom makedonskog premijera Zorana Zaeva, čija se uloga u skandalu još ispituje.

Mirković je pre dve godine osuđen na godinu dana zatvora zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića u Zaječaru, kojom je oštetio budžet grada za 14 miliona dinara.

Mirkoviću je presuda izrečena 2017. godine, ali, kako je Mirković otkazao punomoćje svom advokatu, presuda nije mogla da mu bude uručena, pa je za njim raspisana međunarodna poternica. Oduzet mu je pasoš i bilo mu je zabranjeno da napušta zemlju.

Mirković je osuđen jer je prekoračio svoja ovlašćenja i preskočivši postupak javnih nabavki svojoj tadašnjoj saradnici Mileni Trajković dao nalog da nabavi novogodišnje paketiće. Ukupna vrednost nabavke bila je 13.960.799 dinara. Njegova saradnica Trajkovićeva osuđena je na osam meseci uslovne kazne.

UGASIO "SPORT" SAŠA Mirković kupio je list "Sport" od Kompanije "Novosti" 2015. Ubrzo nakon toga, bez objašnjenja, izašao je iz tog posla i ostavio zaposlene na ulici, a novine sa tradicijom od 70 godina ugasio.

Prema nalazima veštaka i izjava svedoka, kojima je dokazana krivica, Mirković je nabavku za kupovinu paketića ugovorio sa vlasnikom firme OFI, a svojoj saradnici usmeno naložio da je sprovede. Iako je pravo da raspolaže javnom nabavkom imao gradonačelnik, a ovlašćenja za to nije imao Mirković, na svedočenju tadašnji gradonačelnik Velimir Ognjenović rekao je da se "on ni za šta nije pitao".

NEGIRAO RAZLOG HAPŠENjA

MIRKOVIĆ je preko svog advokata u petak na svom fejsbuk-profilu negirao da je uhapšen zbog poternice već je tvrdio da je priveden zbog prekoračenja boravka u Crnoj Gori. On je na društvenim mrežama zatražio azil u Crnoj Gori jer je, kako je naveo, uplašen za svoju bezbednost.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)