UČESTVOVAĆU u predizbornoj kampanji 2020. godine i to sa najvećim zadovoljstvom. Govoriću šta smo sve uradili i šta ćemo da uradimo. Tako je predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić u četvrtak otklonio svaku dilemu o svom angažmanu u borbi za podršku naroda na proleće, jer deo opozicije zahteva da mu se onemogući da bude deo kampanje.

Vučić je za TV Prva ocenio da predstavnicima opozicije uopšte nisu bitni izborni uslovi oko kojih mesecima polemišu, jer će pokušati da urade nešto na silu:

- Za svakoga ko očekuje da će dobiti veliko poverenje građana kampanja će biti teška. Ubeđen sam za nas i pobednička. Opoziciji će biti laka, je će oni da psuju, viču, gađaju ciglama i napadaju testerama.

Pročitajte još - Srbija ide na izbore 22. marta?

Predsednik je najavio da će u kampanji SNS učestvovati veliki broj pametnih ljudi, koji mogu da osvoje veliki broj glasova.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner može da učestvuje u stranačkim aktivnostima ako to ne ugrožava obavljanje javne funkcije. Međutim, ne može da koristi javne resurse, skupove i funkcionerske susrete da promoviše stranku. Izuzetak je jedino da javne resurse može da koristi radi zaštite lične bezbednost, ako su tako odlučile službe koje se staraju o tome.

Propisi kažu i da je javni funkcioner dužan da uvek nedvosmisleno kaže sagovornicima ili javnosti da li iznosi stav stranke ili priča kao funkcioner. Međutim, ova odredba se ne odnosi na funkcionere koji su izabrani neposredno, kao što je slučaj sa predsednikom države koga su direktno birali građani.

Pročitajte još - Na birališta tek u martu?

Izvršni direktor CeSID Bojan Klačar kaže da nema zakonskih prepreka da Vučić bude deo kampanje kao predsednik stranke:

- Iz ugla SNS njegovo učešće je politički logično i očekivano. On je najpopularniji političar u vladajućoj koaliciji i ne samo da nosi kampanju, već i donosi najviše. Sve dok je takvo angažovanje legalno, koristiće ga, jer činjenica je da bi SNS imao drugačiji rezultat sa Vučića i bez njega.

BEZ PRISLUŠKIVANjA JEREMIĆA I ĐILASA

VUČIĆ je u četvrtak rekao da je od nadležnih službi dobio čvrsta uveravanja i potvrde da niko ne prisluškuje opozicione lidere Dragana Đilasa i Vuka Jeremića:

- Nema takvih mera. Veoma je važno da politički protivnici ne budu prisluškivani. Pratite vi skupove, to je vaš posao, ali nemojte da slušate ljude i da narušavate ničiju privatnost. I dobio sam čvrstu informaciju da se to ne radi.