Ljajić: Međunarodna zajednica nije u stanju da jako pritisne da se takse ukinu

Tanjug

02. 08. 2019. u 10:50

Љајић: Међународна заједница није у стању да јако притисне да се таксе укину

Rasim Ljajić / Foto Tanjug

Dnevna šteta od uvođenja taksi prištinskih vlasti na robu iz centralne Srbije je milion evra
Dnevna šteta od uvođenja taksi prištinskih vlasti na robu iz centralne Srbije je 1,080 miliona evra, a procenjuje se da će do kraja godine, ako takse ostanu na snazi, biti oko 400 miliona evra, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je ukazao da je do sada, od 21. novembra prošle godine do 20. jula ove, iz centralne Srbije u južnu srpsku pokrajinu plasirano za 260 miliona evra manje robe nego u istom periodu prošle godine.

"Međunarodna zajednica nije izvršila dovoljno jak pritisak da se takse ukinu. Kolika će štetiti budžetu Srbije znaće se na kraju godine, ali sigurno će se odraziti i na ukupni BDP", naglasio je ministar za TV Pink.

Dodaje da je to samo jedan segment priče, a da je šteta od gubitka tržišta nemerljiva.

Na tržište KiM već su se pozicionirale i povećale svoj izvoz zemlje iz okruženja, Grčka je 3,5 puta povećala izvoz, ali i druge zemlje kao što su Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Makedonija.

Naglašava da trpe najviše građani srpske nacionalnosti, ali trpe i Albanci, jer je roba na KiM skuplja u proseku za pet odsto, dok štetu trpe i proizvođači jer su sirovine nabavljali u Srbiji.

"Pšenicu plaćaju 15 evra po toni skuplje nego kada su je nabavljali iz centralne Srbije, a naša je nemerljivo boljeg kvaliteta. Da ne govorimo o političkoj šteti jer je ubijen dijalog. Od uvođenja taksi nema dijaloga", naglasio je on.

Upitan zbog čega nije bilo jačeg međunarodnog pritiska da se takse ukinu, on je rekao da se EU i čitava međunarodna zajednica suočavaju sa "krizom autoriteta, vođstva, ideje", da to nije onaj isti svet od ranije.

"Više nemate tako jakih autoriteta koji bi mogli da nametnu svoju odluku, ali i ovaj prostor nije prioritet za EU i Amerike, da se neko tim stalno bavi. Bave se od slučaja do slučaja, od situacije do situacije. Međunarodna zajednica nije u stanju da jako pritisne da se takse ukinu", istakao je on.

Ne postoji ekonomsko opravdanje za uvođenje taksi, a Ljajić kaže da su one donele samo političku korist pojedincima koji će je, ako izbori na KiM budu ranije održani, politički materijalizovati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Kangaroo

02.08.2019. 15:19

Takse su i uvedene po nalogu mocnika da bi se isvrsio pritisak na Srbiju. Ne budite naivni, da Zapad zeli da se takse ukinu, bile bi ukinute u roku od jednog sata.

Dani Kovac

03.08.2019. 02:37

@Kangaroo - Ne budite naivni, da Zapad zeli da srbija sedne za pregovaracki sto, bile bi na stolu u roku od jednog sata.

A mi kao ne znamo

02.08.2019. 18:41

da su svi sa zapada protiv nas. Pitamo li se: zašto ne možemo da se nagodimo? Koliko naših ljudi uspešno radi na zapadu? Što ih ne pitamo? A da, Srbin je najpametniji svaki za sebe! Teško da udruži!

Dani Kovac

03.08.2019. 02:34

Medjunarodna zajednica nema nikakve koristi ili stete od takse. Oni koji imaju, treba da sednu i razgovaraju.