LjAJIĆ ZA NOVOSTI O TAKSAMA: Za osam meseci bez 260 miliona evra

J. Su.

01. 08. 2019. u 09:02

ЉАЈИЋ ЗА НОВОСТИ О ТАКСАМА: За осам месеци без 260 милиона евра

Foto D.Zečević

Ministar trgovine Rasim Ljajić govori za naš list o merama Prištine. Najveći porast izvoza na KiM ima Grčka

SRPSKE komšije profitirale su od taksa koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz centralne Srbije, a najviše su se okoristili Grci, Mađari, Slovenci, Bugari, Makedonci i Hrvati! To je, ipak, sasvim očekivan potez ovih zemalja, jer su iskoristili slobodno tržište i upražnjene trgovačke rafove.

I dok region zadovoljno trlja ruke, Beograd svakodnevno gubi. Kako nam je rekao ministar trgovine Rasim Ljajić, za osam meseci, koliko su takse na snazi, na Kosovu i Metohiji plasirano je za 260 miliona evra manje robe nego u istom periodu prošle godine.

- To su direktni finansijski gubici, ali će dugoročna šteta biti još veća jer će naši privrednici možda trajno izgubiti to tržište - naglasio je ministar Ljajić. - Drugi su već iskoristili. Tako je Grčka u maju povećala izvoz na KiM za tri i po puta, Mađarska, Slovenija, Bugarska i Hrvatska više od dva i po puta, a Severna Makedonija za 50 odsto.

Pročitajte još - Han o dijalogu Beograda i Prištine: Takse su sve zaustavile

Takse od 100 odsto na srpske proizvode uvedene su 21. novembra prošle godine i vlasti u Prištini, uz sve pritiske međunarodne zajednice, ne popuštaju. Traže, između ostalog, da Srbija prizna nezavisno Kosovo i dok to ne uradi, dodatni nameti na robu iz centralne Srbije ostaju. Procene su da Srbija dnevno gubi milion evra.

Rasim Ljajić,foto P.Mitić

HVALE SE "DOMAĆOM" PROIZVODNjOM

I DOK su se prištinske vlasti javno hvalile da se zahvaljujući ovim taksama povećala "domaća" proizvodnja, ali i broj zaposlenih radnika, Institut GAP u Prištini nedavno je objavio da su najveći profit ostvarili Slovenija, Izrael i Turska. Kako su tada naveli, podaci ne ukazuju na ubrzan rast prerađivačke industrije na Kosovu ili stvaranje novih radnih mesta. Zabeležen je, međutim, porast cene kosovskih proizvoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)