Nikaragva neće menjati stav i dosledno će podržavati međunarodni pravni poredak i borbu Srbije za očuvanje teritorijanog integriteta i suvernetita, izjavio je u petak ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon sastanka sa kolegom iz Managve Denisiom Monkadom Kolindresom.

Koliko je to važno, Dačić je objasnio podsetivši na pritiske koje su brojne države trpele i trpe da bi podržale Prištine ali i na činjenicu da je Kostarika, južni sused Nikaragve, prva zemlja na svetu koja je to učinila.

Nikaragva, sa kojom imamo 40 godina dugu dioplomatsku tradiciju, podržava i borbu Srbije za nastavk dijaloga kao način za prevazilaženje problema Beograda i Prištine, rekao je Dačić.

Managva neće podržati ni učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije - Interpol, Unesko, rečeno je na zajedničkoj konferenciji dvojice ministara koji su podsetili da Nikaragva i Srbija imaju visok stepen prijateljskih odnosa, uvažvanja i podrške u očuvanju nacionalnih interesa.

Pročitajte još - DAČIĆ NAJAVIO: Očekujem da će uskoro još jedna zemlja da povuče priznanje tzv. Kosova

Srbija je podržavala i podržavaće tu centralno američku državu, koja joj je prijatelj, rekao je Dačić i podsetio na pritiske koje su brojne zemlje trpele da bi priznale Kosovo.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, neohodno je jačati ekonomsku saradnju dve zemlje koja je minimalna. Dačić je dodao da je dobro što je Monkada Kolindres posetu iskoristio i za razgovore sa premijerkom Anom Brnabić, predstavnicima Ministarstva ekonomije i Privredne komore.

Dačić je ocenio da postoji prostor za unaprednjejne sistema politčkih konsultacija sa Nikaragvom i saradnje u različitim oblastima - ministarstava unutrašnjih poslova, odbrane, vojno-ekonomske, vojne u oblasti kultute, obrazovanja, programa razmene studenata, stipendija,...

Pročitajte još - Dačić informisao ambasadore Srbije o situaciji na Kosmetu

Monkada Kolindres rekao je da poseta ima za cilj pored učvršćivanja priateljskih veza i saradnje, jačanje trgovinske razmene, unapređenja investicija saradnje na polju poljoprivrede, koja zauzima veliki deo privrede Nikaragve, takođe uslužnih delatnosti, fertilizatora ...

Dačić je podsetio da je sa zvaničnicima Nikaragve nedavno poptisao sporazum o ukidanju viza za nosioce dilomatskih i službenih pasoša i da očekuje da će ga Skupština uskoro ratifikovati.