POSLE stupanja na dužnost novog ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka, odličnog poznavaoca prilika na Balkanu, koji je već bio direktno uključen u rešavanje kosovskog pitanja, i najave iz Vašingtona i Londona da za Beograd spremaju naslednike svojih diplomata čiji se mandati primiču kraju, i Francuska će sredinom avgusta u srpsku prestonicu poslati novog ambasadora. Kako "Novosti" saznaju, to će biti Žan-Luj Falkoni (55), koji na novu dužnost dolazi sa mesta ambasadora Francuske u Kancelariji Ujedinjenih nacija u Beču.

PROČITAJTE JOŠ - Šta se nalazi u diplomatskom koferu Emanuela Makrona?

Falkoni će zameniti Frederika Mondolonija, koji je bio na polovini mandata, ali odlaskom neće prekinuti "veze" sa Beogradom, već će ih, prema nezvaničnim informacijama, održavati sa druge pozicije - u Ministarstvu spoljnih poslova u Francuskoj, u odeljenju zaduženom za naš region.

PROČITAJTE JOŠ - POSLE POSETE MAKRONA: Igra li Pariz na podelu Kosova?

Ovi potezi Pariza dolaze vrlo brzo posle posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, odakle je poručio da je želja Francuske da ojača prisustvo u Srbiji i angažman u ovom delu Evrope, kao i da je kosovsko pitanje - evropsko. Da je Parizu stalo da u novom diplomatskom mešanju karata velikih sila što pre isturi svoje adute, pokazuje i to što bi ambasador trebalo da dođe u Beograd već sredinom sledećeg meseca, u toku letnje pauze, i samo nekoliko nedelja pošto je odluka doneta.

Novi francuski diplomata Falkoni, pre angažmana u Kancelariji UN, radio je u Generalnom sekretarijatu za odbranu i nacionalnu bezbednost, bio je ambasador u Zapadnoevropskoj uniji i stalni predstavnik u Političkom i bezbednosnom komitetu EU (2009-2013), savetnik u kabinetu ministra (2007-2009), načelnik službe za Zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku (2005-2007). Govori engleski i nemački jezik.

Žan-Luj Falkoni

Američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota, koji je u Beogradu od 2016, kako je već saopšteno prošlog meseca, zameniće Entoni Godfri, koji trenutno radi kao zamenik ambasadora SAD u Moskvi, dok će britanskog diplomatu Denisa Kifa zameniti Šan Maklaud, čija je prethodna dužnost bila pri misiji Velike Britanije u OEBS-u.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u četvrtak da Francuska i njen predsednik Makron žele da se uključe u rešavanje pitanja KiM i najavio je da se krajem avgusta mogu očekivati novi dolasci međunarodnih zvaničnika u Srbiju i nove inicijative i sagledavanje stanja na KiM.

SUZDRŽANOST PRI KRAJU

NA Srbiju se vrši pritisak da prestane da lobira za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova i da se protivi njegovom učlanjenju međunarodne organizacije, a u isto vreme Priština se hvali uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Antigvom i Barbudom (priznali Kosovo 2015. godine). Ako hoće tako, već sutra-prekosutra imaće našu reakciju. Naša suzdržanost je došla do kraja, nastavljamo da radimo na povlačenju priznanja - poručio je Ivica Dačić.