ZA JOŠ BOLjE ODNOSE: Otvoren treći počasni konzulat Mađarske u Srbiji

Tanjug

ponedeljak, 22. 07. 2019. u 16:26

ЗА ЈОШ БОЉЕ ОДНОСЕ: Отворен трећи почасни конзулат Мађарске у Србији

Ilustracija; Foto: Arhiva VN

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Mađarske Atila Pinter otvorili su u Beogadu počasni konzulat Mađarske u Srbiji

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Mađarske Atila Pinter otvorili su u Beogadu počasni konzulat Mađarske u Srbiji, na čelu sa počasnim konzulom Nemanjom Milutinovićem.


Dačić je istakao da je to treći počasni konzulat Mađarske u Srbiji i da će doprineti još boljim odnosima dve zemlje.


Počasni konzulat Mađarske otvoren je na Novom Beogradu, u Ulici Jurija Gagarina 36/b, a prisustvovao je i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.


Predsednik Mađarske Janoš Ader je bio u jednodnevnoj poseti Srbiji.


Dačić je rekao da konzularno područje počasnog konzula obuhvata Severnobanatski, Srednjebanatski, Južnobanatski i Podunavski okrug, kao i teritoriju Grada Beograda.

PROČITAJTE JOŠ: Dačić u Njujorku govorio o situaciji na Kosovu


Izrazio je očekivanje da će to dati dodatni impuls intenziviranju i proširenju saradnje Srbije i Mađarske, a posebno u oblasti trgovine, investicija, turizma, kulture, obrazovanja, nauke i tehnologije.


"Kroz rad i aktivnosti počasnog konzula u Beogradu unaprediće se i međusobno informisanje i pojačati veze dva naroda i kvalitet konzularne zaštite. Aktivnosti počasnog konzula će biti usmerene na dalji razvoj privrednih i kulturnih veza, posebno saradnju regiona i gradova dve države, a u interesu unapređenja međudržavnih odnosa i svestrane saradnje Srbije i Mađarske", rekao je Dačić.


Podsetio je da Mađarska već ima dva konzulata u Srbiji, na čelu sa počasnim konzulima i to u Nišu od 2008. i u Kragujevcu od 2018. godine, čija konzularna područja obuhvataju upravne okruge kojima pripadaju.


Institucija počasnih konzula u Srbiji ima bogatu tradiciju i značaj u diplomatsko-konzularnim odnosima, naveo je Dačić.


"Srbija danas ima 77 počasnih konzula u inostranstvu, a u Srbiji je otvoreno više od 20 konzulata na čelu sa počasnim konzulima. Pretežno su to predstavnici poslovnog sveta i biznisa, ali ima i uglednih advokata, profesora, lekara, kulturnih radnika, kao i pripadnika drugih profesija. Svi su oni po pravilu visokoobrazovane ličnosti, cenjene u svojim sredinama, koji su na dobrovoljnoj osnovi i sa najboljim namerama prihvatili da obavljaju ovu odgovornu funkciju", rekao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije