Kako je srpski preduzetnik iz Pariza zidao objekte koje su otvarali francuski predsednici

G. ČVOROVIĆ

ponedeljak, 22. 07. 2019. u 16:30

Како је српски предузетник из Париза зидао објекте које су отварали француски председници
Zanimljivo je da je jedan Srbin, pariski preduzetnik Zoran Milinković, imao priliku da gradi kapitalne projekte u Francuskoj koje su inaugurisali francuski predsednici. Među njima je bio i Emanuel Makron
PARIZ
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


FRANCUSKA insistira na jačanju ekonomske saradnje sa Srbijom, što je naročito bilo vidljivo tokom posete predsednika ove zemlje Emanuela Makrona Beogradu. To uključuje i buduće infrastrukturne projekte.

Zanimljivo je da je jedan Srbin, pariski preduzetnik Zoran Milinković, imao priliku da gradi kapitalne projekte u Francuskoj koje su inaugurisali francuski predsednici. Među njima je bio i Emanuel Makron.

- Upoznali smo se na Sen Martenu, posle izgradnje prefekture na ovom francuskom ostrvu, pogođenog uraganom "Irma". Bio je veoma prijatan. Iznenadio se kad je saznao da su na ovom objektu bili angažovani samo srpski radnici – kaže nam Milinković.

Makron je krajem septembra prošle godine došao lično na inauguraciju prefekture.

- Razgovarali smo više od pola sata, a pričali smo između ostalog i o Srbiji i vezama između naše dve zemlje – kaže naš sagovornik.
Posebno zanimljiva činjenica je bila da je u razgovoru učestvovao i komandant žandarmerije na ovom ostrvu potpukovnik Sebastijan Manconi.

Pročitajte još - MAKRON STAVIO RUKU NA SRCE I REKAO: Ovde su Srbija i Francuska; Vučić: Makron je pridobio srca naših građana


- Potpukovnik Manconi je ranije službovao na Kosovu u okviru međunarodnih snaga i čuvao je srpske svetinje tokom misija u više navrata – otkriva nam Milinković ovaj podatak.

Makron se i tom prilikom zanimao za Srbiju.

- S dosta pažnje je slušao sve što smo mu govorili – ističe naš sagovornik.
Inače, Zoran Milinković je, kao veliki preduzetnik, bio angažovan i na izgradnji drugih značajnih objekata na francuskoj teritoriji. Tako su u mediteranskoj luci Marselju njegovi radnici zidali Muzej imigracije od 2002. do 2007. godine koji je tadašnji predsednik Nikola Sarkozi odbio da otvori, ali je zato to umesto njega učino sledeći predsednik Fransoa Oland 2014. Oland je inaugurisao još jedno ostvarenje koje je radila Milinkovićeva građevinska firma, Muzej ropstva na Gvadalupi, koji ima veliki simbolični značaj. Tom prilikom Milinković se upoznao i sa Olandom.
- Naravno, i sa njim sam prozborio nekoliko reči o Srbiji. Naše dve zemlje karakterišu duge veze i ovo je bio način da se i tako prodube - zaključuje naš sagovornik, koji u Parizu radi na zbližavanju srpskih i francuskih preduzetnika i kompanija, ističući da bi saradnja Francuske i Srbije mogla da se razvija i na zajedničkim projektima na trećim tržištima.

MENTALITET

MILINKOVIĆ je sa svojom firmom gradio i čuveni stadion "Furijani" na Korzici, obnavljajući ga posle katastrofe koja se dogodila 1992.

- Korzikanci su nas odlično primili. Sa mnogima smo se sprijateljili, valjda i zato što mi Srbi i oni imamo sličan mentalitet – kaže Milinković koji je sa svojim preduzećem učestvovao u gradnji mnogih drugih francuskih stadiona, u Monpeljeu, Tuluzu, Avru, Bordou…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije