Srpska lista poručila je da će današnji dan, kada je pre devet godina Međunarodni sud pravde proglasio da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ostati upamćen kao datum kada je režim Vuka Jeremića, Dragana Đilasa i Borisa Tadića dao punu podršku separatizmu i cepanju teritorijalne celovitosti naše zemlje.

"Povodom današnjeg obeležavanja devete godišnjice od odluke Međunarodnog suda pravde, a na osnovu glupog pitanja Vuka Jeremića i režima Borisa Tadića i Dragana Đilasa kojom su dali najsnažniji doprinos legalizaciji tzv. nezavisnosti Kosova, danas u Prištini zahvaljuju Jeremiću na ovom, kako oni kažu, najznačajnijem datumu za Kosovo", navode iz Srpske liste.

Ocenjuju da svi albanski mediji i zvaničnici i danas Vuka Jeremića "opevavaju kao nacionalnog heroja".

Dodaju da su mu na "nezavisnom, celovitom, nedeljivom i jedinstvenom Kosovu" i "najvećoj međunarodnoj pobedi Republike Kosovo" zahvalili lično Ramuš Haradinaj i Hašim Tači.

Sprska navodi da će svaki put kada Jeremić i Đilas pomenu borbu za Srbe na KiM podsećati i njih ali i javnost u Srbiji na "zlo koje je njihova politika stvorila Srbima na Kosmetu", od, kako navode, uspostavljanja granice između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, pa do svih nedela i loših sporazuma.

Pročitajte još - Reagovanja u Srbiji na odluku Međunarodnog suda pravde

"Ostalo je još da sačekamo da li će se danas Jeremić i Đilas pridružiti čestitkama Albancima povodom ovog, za njih velikog uspeha, a za srpski narod najgnusnijeg, podlog udarca sa leđa Srbima i Srbiji", zaključuje Srpska lista.

TAČI: ODLUKA MSP ZAPEČATIRALA NAŠE PRAVO ZA SAMOOPREDELjENjE


Predsednik samoproklamovanog Kosova Hašim Tači rekao je danas da je odluka Međunarodnog suda pravde od pre devet godina - najveća međunarodna pobeda Prištine, koja je, prema njegovim rečima, otvorila put Kosova u članstvo NATO-a, EU i UN-a.

Međunarodni sud pravde je 22. jula 2010. godine izneo mišljenje da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

"Prošlo je devet godina od odluke Međunarodnog suda pravde, koja je potvrdila naše pravo da proglasimo nezavisnost Kosova. To je bila najveća međunarodna pobeda Republike Kosovo, koja je otvorila put za jačanje međunarodne subjektivnosti i zauvek označila naše pravo na samoopredeljenje. Ova odluka je otvorila put za članstvo Kosova u NATO, EU i UN", napisao je Tači, prenosi RTK.

HARADINAJ: PRESUDA MSP JEDAN OD NAJVAŽNIJIH DATUMA ZA KOSOVO


Premijer tzv. Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je da je 22. jul, dan kada Međunarodni sud pravde, 2010. godine, proglasio da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom - jedan od najvažnijih datuma za državnost tzv. Kosova.

Haradinaj je u članku objavljenom na Fejsbuku ocenio da je ta odluka Međunarodnog suda pravde istorijska i da je "potvrdila temelje nezavisnosti, državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", prenosi Telegrafi.

On je ocenio da je slučajnost to što je pre devet godina, dan pre presude MSP-a, pozvan u Hag u drugom sudskom procesu, a da je danas, na devetu godišnjicu, ponovo pozvan u Hag.