Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević smatra da su Vašington i Brisel zainteresovani za to da na vlasti na Kosovu ostane jedan takav protivrečni političar kao što je Ramuš Haradinaj koji bi pomagao Zapadu kako bi se vršio pritisak na Srbiju i istisnula Rusija sa Balkana.

Pročitajte još: Da li će opet ginuti svedoci Ramušovih zločina?

“Zapadne vlade - to su partneri i saučesnici u zločinima OVK i njihovih vođa kao što su Haradinaj, Tači i drugi. Zajedno su realizovali ''projekat Kosovo'', koji je podrazumevao progon Srba, stvaranje kvazi države i institucija koje bi bile paravan za organizovani kriminal, trgovinu oružjem i drogom….”, kaže Galijašević za dnevnik “Rosijskaja gazeta”.

Pri tome je Zapad “zatvarao oči” na trgovinu ljudskim organima a sada se još spokojnije odnosi prema njhovoj ratničkoj retorici, dodao je on.

Pročitajte još: SAD čestitaju Haradinaju

Po mišljenju Galijaševića, “Zapad, a pre svega SAD i Nemačka, nameravaju i dalje da koriste Haradinaja za sopstvene interese. I čime on može za njih da bude vredan? Samo učešćem u međuetničkim sukobima koje oni planiraju, s ciljem da se oslabi uticaj i uloga Srbije na Balkanu i stvarenjem pretnje po teritorijalnu celovitost Srbije”, kaže Galijašević.

Zapad smatra da je pritisak na Srbiju najbolji način da se očuva “državnost” Kosova a takođe ograniči uticaj Rusije na Balkanu, smatra on.