FRANCUSKI AMBASADOR O PROVOKACIJAMA PRIŠTINE: Pretnje ne vode do kompromisa

D. R. Đ.

petak, 19. 07. 2019. u 16:02

ФРАНЦУСКИ АМБАСАДОР О ПРОВОКАЦИЈАМА ПРИШТИНЕ: Претње не воде до компромиса

Frederik Mondoloni

Ambasador Francuske o poruci Prištine. Mondoloni: Status kvo nije rešenje

NIJE na Francuskoj da nameće bilo kakvo rešenje, već ono treba da se pronađe između dve strane. Evidentno je da rešenje mora biti kompromisno i za to postoji verovatno više načina, naravno uz posredovanje Evropske unije, jer je to evropsko pitanje. Pri tome, dostizanje kompromisa ne ide ni preko provokacija ni preko pretnji.

Ovako je francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni odgovorio u četvrtak na pitanje "Novosti" da prokomentariše poruke iz Prištine da ih međunarodna zajednica "savetuje" da i oni kupuju raketne sisteme "mistral", ukoliko se ne zalaže za to da Kosovo, kroz sporazum sa Srbijom, ne bude priznato u postojećim granicama.

Mondoloni je dodao da ne može da komentariše izjave političara sa kojima nije u kontaktu, ali je ponovio da misli da se kompromis postiže putem dijaloga.

- Nemamo magično rešenje i znamo da je to pitanje osetljivo za Srbiju i želimo da pomognemo. Smatramo da status kvo nije dobro rešenje, jer tenzije u regionu mogu da se pojačavaju svakim danom. Ovo je kao vožnja biciklom, ako se ne okreću pedale, može da se padne - slikovit je bio francuski diplomata.

Pročitajte još - PRIŠTINA OPET PROVOCIRA: Haradinaj raketama potkopava Makrona

Sumirajući efekte posete predsednika Emanuela Makrona Beogradu, Mondoloni je rekao da je Srbija prvi partner Francuske na Zapadnom Balkanu - politički, ekonomski i strateški i da u prilog tome dovoljno govori činjenica što je predsednik Makron posetio samo Srbiju i što se iz Beograda vratio pravo u Pariz. Francuski ambasador je zahvalio srpskom narodu zbog izuzetno srdačnog dočeka predsednika Makrona, koji je, kako je rekao, iz Srbije otišao sa snažnom željom da Francuska bude više angažovana i prisutna u Srbiji i na Balkanu.


OPOZICIJA SA SARADNICIMA

POVODOM zahteva dela opozicije da se sastane sa predsednikom Makronom prilikom njegove posete Beogradu, Mondoloni je rekao da smatra da ta priča treba da "splasne":

- Pismo je napisano 9. jula, a predsednik je dolazio 15. jula. Za ovakvu posetu sve se dogovara nedeljama unapred. Kada je predsednik video pismo, organizovan je sastanak sa njegovim najbližim saradnicima i on je prošao dobro. A, moja uloga kao amabasdora je da razgovaram sa svima u Srbiji, sa članovima Vlade i redovano razgovaram i sa članovima opozicije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Груја

19.07.2019. 16:12

Каже наш народ да што једна будала замрси ни сто паметних не могу да размрсе. А што замрсе више будала (клиКтон, Олбрајт, Кларк...) не размрси ни господ бог!

antisrpska ideologija

19.07.2019. 16:41

Rusofili se više boje približavanja Srbije Zapadu nego išta.Sda nam sad Ramuš pokloni Kosovo i kažu udjite u Nato samo udaljite Rusiju garantujem da bi rusofili bili protiv. Antisrpstvo.

N&k%l&c@

19.07.2019. 18:14

Zbog čega je onda Francuska '99.-e "nametala" rešavanje proterivanja Srba sa Kosova...

Драгојло

19.07.2019. 19:02

Зар више нико не сме да каже да је Косово отето! И то уз велику помоћ тих истих француза! А сад као фол “дијалог”, “компромис”! “Нешто за Нешто”! Итд......

Гојко

19.07.2019. 22:50

Trojica francuskih vojnika se ,juče,ugušila od otrovnih gasova / CO / tokom iznenadne akcije pod nazivom Harpie, na sprečavanju meštana u nelegalnom vađenja zlata iz duboko iskopanih jama u francuskoj Gvajani,dok su trojica u bolnici,spašena.Žalosno,lepi mladići....