Bakarec poručio Bakiću: Ne priliči jednom pedagogu da preti nožem kad dođe na vlast

Novosti Online

18. 07. 2019. u 19:37

Nebojša Bakarec u otvorenom pismu za nedeljnik "Vreme" naveo da Jovo Bakić utiče na studente pozivanjem na rušenje vlasti na ulici

Бакарец поручио Бакићу: Не приличи једном педагогу да прети ножем кад дође на власт

Foto: Tanjug

NE mogu da proniknem u razloge Vaše krvožednosti. Nezadovoljstvo ličnim životom? Kompleksi i frustracije? Šta god bio razlog, to Vas ne opravdava. Vi ste profesor sociologije na Filizofskom fakultetu, Beogradskog univerziteta. Ne priliči jednom pedagogu da propagira revolucionarne sudove, rušenje vlasti na ulici i ulične pobune, jurenje političkih protivnika po ulicama, upotrebu noža kad dođete na vlast. Vi tome učite Vaše studente, napisao je Nebojša Bakarec u otvorenom pismu Jovi Bakiću za nedeljnik "Vreme". Otvoreno pismo prenosimo u celosti:

Već godinama pokušavate da se politički istaknete, propagiranjem mržnje i nasilja. Ne priliči jednom univerzitetskom profesoru da propagira mržnju i nasilje. Stoga niste dostojni da budete profesor. A upravo Vas je vladajuća klika na Vašem fakultetu, nedavno nagradila položajem vanrednog profesora, nagradila za svu krvožednost koju ste pokazali poslednjih godina. Znam da niste zabrinuti zbog Vaše akademske nedostojnosti. Klika koja je kidnapovala Filozofski fakultet, nagradiće Vas još više. Očigledno bi ta klika za najomiljenijeg i najviše rangiranog profesora izabrala Vlad Cepeš Drakulu ili Maksa Luburića. Krv je presudna preporuka.

Vi sebe preporučujete za vođu jedne krvave revolucije. Vaša krvožedna ostrašćenost preti da zaseni Pola Pota, Staljina ili Maoa. U svom najnovijem intervjuu listu „Vreme“ otišli ste korak dalje, nego do sada. Javljaju Vam se krv i nož. Kao ustašama. Priželjkujete i najavljujete krv nevinih, tuđu krv, ali se „blagostivo“ zalažete da bude što manje krvi. Koliko je to, po Vama, „malo krvi“? Litar, hektolitar, silos, reka, Jasenovac? Vi naravno želite da prolivate tuđu krv, i da revoluciju sprovede neko drugi. Vi želite da dođete na gotovo, na vlast, i da onda upravljate sudovima revolucije, da suspendujete postojeće pravo, i da uvedete revolucionarno pravo. Dostojno „sudije za vešanje“ i inkvizitora.

O svemu tome svedoče Vaše izjave medijima: „Danas“ -„Vučiću će suditi revolucionarni sud“

„Njihova je stvar da li će im suditi nezavisni ili revolucionarni sudovi. Njihova pamet pokazuje da će im suditi revolucionarni sud“. Pitanje Danasa : „Kako će izgledati Vučićev pad sa vlasti?“ Vi odgovarate: „Mafija svojevoljno s vlasti ne odlazi“. Pitanje Danasa: „Da li je moguće mirnim protestima srušiti režim?“. Vi kažete: „Ne“; „NIN“-„ "Moje mišljenje je da će ovde sukoba svakako biti. Jurićemo po ulicama tih nekoliko lupeža koji su opljačkali zemlju i zaluđivali narod". „Al Džazira“:„Ja bih voleo da ih jurimo po ulicama, ja bih to voleo!“. Na pitanje voditelja da li je to onda revolucija, Vi ste odgovorili:“Da! Ja bih to voleo!“. „Vreme“ Vas pita: :“Sve se svodi na to da jedini način na koji Vi vidite kako to može da se izvede jeste oružanom silom“. Vi odgovarate: „Tako je. Ključno je pitanje da bude što manje krvi (...) Jer ova vlast dobrovoljno otići neće. Postoji revolucionarna pravda. Revolucija bi tako nešto mogla da uradi - suspenduje se postojeće pravo (...) I to odmah kažem i obećavam: ako bih došao na vlast, bio bih vrlo opasan za oligarhiju (...) Kad je bolest uznapredovala koristi se hirurški nož“.

Podsećam Vas da „Krivični zakonik“ RS kaže:„KRIVIČNA DELA PROTIV USTAVNOG UREĐENJA I BEZBEDNOSTI REPUBLIKE SRBIJE“ ,„Napad na ustavno uređenje (član 308.); Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja (član 309.)“; Član 308. „Ko silom ili pretnjom upotrebe sile pokuša da promeni ustavno uređenje Srbije ili da svrgne najviše državne organe, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina“. Član 309. „Ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije poziva ili podstiče da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“.

Znam da ne hajete za zakon, zbog toga što, kao pripadnik „elite“ smatrate da ste iznad Zakona. Svi krvožedni revolucionari pretpostavljaju da zakoni počinju da važe onog trenutka kada ih oni donesu.

Siguran sam da Vas krvožednosti i mržnji nisu učili Vaš uvaženi otac Svetislav, pukovnik JNA, niti Vaša cenjena majka Milena, učiteljica. Prilično sam siguran da Vaše sporne stavove ne deli Vaša supruga Tamara, koja je takođe sociolog.

Možda će Vas citat velikog pesnika Ivana Gorana Kovačića, osvestiti? “Jama“:„Samo kroz prste kapale su kapi, tople i guste, koje krvnik nađe, Još gorčom mukom duplja koje zjapi - Da bodež u vrat zabode mi slađe: A mene dragost ove krvi uze, I ćutio sam kaplje kao suze“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (48)

Srdjan

18.07.2019. 20:56

Nasiljem opozicija sigurno nikada nece doci na vlast, a i svakako ih se vise niko ne plasi.

Serbinator

18.07.2019. 21:03

To vam je ta kvazielita o kojoj je Vučić pričao u autorskom tekstu. To su ti ljudi poput Jove Bakića koji raznim malverzacijama, pozivom na ulicu ili nasilje pokušavaju da se dodvore pojedincima iz opozicije ne bi li se dokopali nekakve bedne fotelje, nešto slično kao što je Trifunović radio dok nije ušao u PSG.

Serbinator

18.07.2019. 21:04

Ako je Jovo Bakić ta srpska elita o kojoj deo opozicije govori onda ja elita nikad ne želim biti.

Hedona

18.07.2019. 21:05

Elita želi da uništi Srbiju. bakarec je potpuno u pravu kada iznese činjenice jer to Jovo Bakić radi, je veliki uništitelj našeg naroda i države.

Nemanja Cvitkovac

18.07.2019. 21:43

Jovo Bakić je napadno bahat i neuviđavan u javnim nastupima, uživa dok udara bez mere i pristojnosti.

Горан

18.07.2019. 22:04

бакарец, јел то онај тетовирани што је падао у транс и глумио арлекина

Jovanović

18.07.2019. 22:35

Bakić pomaže neuropsihijatrima da imaju više pacijenata. On je prvi na listi.

Goran

18.07.2019. 22:51

Bakic glumi elitu u nadi da ce njegova retorika zapaliti nedovoljno razumne gradjane ali to su pak samo ekstremisti , sto Djilasovi , sto Boskovi.

Slađa

18.07.2019. 23:21

I opet pojedini iz opozicije pozivaju na nasilje i krvoproliće.Da ne bi da nas vrate u srednji vek sa svim onim vešalima i sl?

ares

18.07.2019. 23:22

Jedino što opoziciju boli je što nisu prisutni na tv-u kao u vreme režima DS-a - kad nije mogao da se čuje glas opozicije ni na jednom tv kanalu - ili ako i pozovu nekog opozicionara to bi bilo 3 ili 4 vs 1 u korist režima. Tad ni jedan jedini tv kanal - sa većom gledanošću - nije bio naklonjen opoziciji - a danas imate N1, Šolakovu novu tv i sl koji rade 24/7 u korist SzS-a. Ako bi se opet dočepali vlasti radili bi po starom jer ne znaju za bolje.

Sara

18.07.2019. 23:24

Cela opozicija zna da na izborima nemaju podrsku pa nasiljem i na ulici zele da docu na vlast.

Jelena

19.07.2019. 00:48

Ne priliči jednom profesoru ovakav rečnik, pun mržnje, umesto da Jovo Bakić bude uzor svojim studentima i da im pokaže pravi put kako se postaje dobar čovek, on priča o nasilju i krvoproliću prema onima koji su drugačijeg mišljenja

filip

19.07.2019. 00:52

Ovakvo ponasanje i ovakav govor nije primerem profesoru koji predaje na drzavnom univerzitetu.Sramota.

Skandinavski socijal-demokrata

19.07.2019. 10:05

Јово Бакић је делимично у праву, јер југословенство и комунизам (створена у Лондону и Ватикану) су ДВА највећа зла која су се десила Србима (после османлија и усташа), и што је створило нове дахије и унаказило европски српски идентитет, културу, традицију,... ! Зато је Србима неопходна европска странка социјал-демократског центра али скандинавског типа, где Краљ има протоколарну функцију, а власт припада представницима народа који су изабрани непосредно и који бирају Премијера !

erika

19.07.2019. 10:46

Mora se postovati odredjeni kodeks ponasanja, ponasanje koje je ovde prikazano, vrlo je ruzno i ne prilici ni jednoj strani.