Nela Kuburović: Sudili Srbima jer su branili svoju zemlju

V. C. S.

17. 07. 2019. u 20:41

Нела Кубуровић: Судили Србима јер су бранили своју земљу

Nela Kuburović

Ministarka Kuburović pred SB UN kritikovala Bramerca i Hag. Navodno čišćenje 800.000 civila na KiM - manipulacija

NEDOPUSTIVO je da tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MMKT) u izveštaju Savetu bezbednosti pominje etničko čišćenje i brojku od 800.000 civila na KiM, u martu i aprilu 1999. godine. Manipulacija brojevima uvek je svedočila o pristrasnosti, a često i dovodila do nesagledivih posledica. Ovde se radi o podacima propagandne mašinerije, uz pomoć kojih je trebalo opravdati bombardovanje Srbije pre 20 godina, bez odluke SB UN.

Ovo je u sredu poručila ministarka pravde Nela Kuburović na sednici SB UN, reagujući na izveštaj Serža Bramerca, u kome je zamereno to što "pred srpskim sudovima nijedno službeno lice višeg ili srednjeg nivoa nije odgovaralo za etničko čišćenje 800.000 civila na Kosovu"

Ona je navela da za gubitak na hiljade života tokom NATO bombardovanja naše zemlje, "izgleda niko nije nadležan, a ni kriv".

- Upravo su pred Međunarodnim krivičnim tribunalom, za krivična dela izvršena na teritoriji KiM, osuđena lica najvišeg komandnog ranga iz Srbije, samo zato što su branila svoju zemlju - konstatovala je ministarka, i podsetila da na Kosmetu Unmik ima ovlašćenja u oblasti pravosuđa.

Uprkos tome, navela je, svaki pokušaj Srbije da se za ratne zločine počinjene nad njenim stanovništvom sprovede istraga, ostao je bez rezultata.

- Odgovornih za progon i ubistva Srba i nealbanskog stanovništva nije bilo. Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo osnovano u Prištini sa sedištem u Hagu, nisu postigli nikakve rezultate. Ni Tužilaštvo Euleksa od 1. novembra 2018. nije uputilo nijedan zahtev za pomoć Tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

Kuburovićeva je govorila i o uspešnoj saradnji sa Mehanizmom. Srbija je omogućila Tužilaštvu MMKT slobodan pristup svim dokazima, dokumentima, arhivama i svedocima, svi primljeni zahtevi su rešeni, a svedoci se oslobađaju dužnosti čuvanja državne, službene ili vojne tajne.

- Zato je nekorektno i nedopustivo da se u izveštajima Tužilaštva MMKT insistira na političkom uslovljavanju napretka Srbije u procesu evrointegracija.

Kako je naglasila, u izveštajima Tužilaštva vidi se kontinuirano isticanje neprocesuiranja izvršilaca višeg ranga, iako je Srbija Tribunalu isporučila predsednike države i republike, potpredsednike savezne i republičke vlade, trojicu bivših načelnika Generalštaba...

Ministarka je ponovila inicijativu da srpski državljani osuđeni pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju izdržavaju kazne u našoj zemlji, uz poštovanje odgovorajućih odluka.


RUSIJA: OKRIVILI SAMO BEOGRAD

HAŠKI tribunal odbio je da sprovede istragu zločina NATO koji je pre 20 godina počeo vojnu ofanzivu protiv SRJ. Umesto toga stvorio je mit da je isključivo Beograd kriv za rat na Balkanu. Okrivio je Srbe, a sve ostale zaštitio od krivice.

Ovo je poručio zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije u UN Genadij Kuzmin, koji je dodao da su na meti NATO najviše bili civili i civilna struktura, kao i rezidencijalne oblasti Beograda.

Hrvatska predstavnica optužila je Srbiju da nije iskrena u saradnji sa Hagom jer "dovodi u pitanje haške presude", a žalila se i na loše rezultate u potrazi za nestalima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

anaig

17.07.2019. 22:03

Bramerc je placen da govori protiv SRBA. Svi nasi napori su uzaludni s tim placenicima, ali vrijedi nastaviti borbu protiv Bramerca, Incka i ostalih malih jeftinih placenika. Genocid treba da pripisemo njima. Za to moramo biti SLOZNI mi Srbi i svi ostali koji ljube istinu i pravdu.

Miki

17.07.2019. 23:46

@anaig - Bilo bi krajnje vrijeme da pored sloge insistirate i na istorijskim činjenicama.

Mile

18.07.2019. 09:19

@anaig - Mislis pri tome na cinjenicu da je iz nove NDH (tzv. RH) proterano 200.000 srba, da je u staroj NDH u Jasenovcu ubijeno preko 2.000.000 srba, da sistematski lomite cirilicne table u RH, da unistavate srpskim turistima automobile, da ste etnicki cista drzava bez srba. Da Vam se gospa javlja iznad jama u koje ste bacali srbe, da je blazeni Alojzije Stepinac pretio srpskim svestenicima koji su kasnije zavrsili na stratistima u NDH,... Da ste i u NDH i novoj RH saradjivali sa mudzahedinima.

Mija Pećanac

17.07.2019. 23:59

Dogovorili su se svi NATO kreteni da Srbi moraju biti krivi za sve , kako bi inače pred svojim gradjanima opravdali to divlje bombardovanje.