Ministarka pravde Nela Kuburović i tužioc Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serž Bramerc ocenili su da Srbija i tužilaštvo Mehanizma imaju odličnu saradnju, na šta je ukazano i u novom šestomesečnom Izveštaju ovog Tužilaštva.


Kuburović se sa bivšim glavnim tužiocem Haškog tribunala, Bramercom sastala u Njujorku, uoči sutrašnje sednice Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti predstavljen novi šestomesečni izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove UN, saopštilo je resrono ministarstvo.


Tužilac Bramerc pozdravio je organizovanje regionalne konferencije tužilaca za ratne zločine, na kojoj su pored predstavnika srpskog Tužilaštva za ratne zločine, učešće uzeli i tužioci iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, kao i glavni tužilac MMKT, Serž Bramerc.


PROČITAJTE JOŠ: Nela Kuburović: Da su hteli, sudili bi i Tačiju i Haradinaju


Konferencija je bila održana u Beogradu u maju 2019. godine u cilju efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina i jačanja neposredne saradnje i razmene relevantnih informacija između tužilaštava država u regionu.


Govoreći o daljem unapređenju kapaciteta Tužilaštva za ratne zločine u Srbiji Bramerc je naveo da će njegovo Tužilaštvo nastaviti da pruža podršku tužilaštvu u Beogradu kroz organizovanje posebnih obuka i treninga za zamenika tužilaca TRZ.


Ministarka Kuburović predstavljaće sutra Srbiju na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.