Komandant NATO snaga u Evropi uskoro u Srbiji?

Tanjug

utorak, 16. 07. 2019. u 09:12

Командант НАТО снага у Европи ускоро у Србији?

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi Tod Danijel Volters EPA

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i komandant američkih vojnih snaga u Evropi Tod Danijel Volters uskoro će posetiti Srbiju, prenosi Glas Amerike
Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i komandant američkih vojnih snaga u Evropi Tod Danijel Volters uskoro će posetiti Srbiju tokom turneje obilaska komandi i kancelarija NATO-a u zemljama Evrope i atlantskog regiona.


To je preneo Glas Amerike pozivajući se na izvore u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi (SACEUR)


"Vojska Srbije visoko je cenjena snaga u mirovnim operacijama širom sveta", navodi se u saopštenju SACEUR-a.


SACEUR nije precizirao tačan termin njegove turneje, države koje će obići, niti potenijalni datum dolaska u Srbiju, kao i ko će mu biti sagovornici, a ukazano je da je povod za to Voltersovo preuzimanje komande - što se dogodilo 3. maja ove godine.


PROČITAJTE JOŠ: NATO: Odnosi Srbije i Alijanse bolji nego ikada


"Vrhovni štab savezničkih snaga planira da se susretne sa liderima kako bi što bolje razumeo stanje na terenu i istražio mogućnosti za poboljšanje saradnje", rečeno je Glasu Amerike.


Tod Danijel Volters je na poziciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi preuzeo od generala Kurtisa Skaparotija, a prethodno je obavljao funkcije komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i američkih vazduhoplovnih snaga u Africi.


Kako se navodi, on je aprila ove godine izjavio tokom procedure za ponovno postavljanje u čin genarala i komandanta u Odboru za oružane snage Senata SAD-a, da je američko prisustvo na Kosovu potrebno da bi se ojačao otpor kosovskih partnera na, kako se izrazio, spoljne maligne pretnje.


Takođe, tada je rekao i da američka komanda u Evropi podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama saveznicama NATO.


Informacija o Voltersovoj poseti državama Evrope i atlantskog regiona aktuelna je u nedeljama pošto je, početkom jula, objavljeno da je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao zakon o prekidu ruskog učešća u Sporazumu o nuklearnim i konvencionalnim raketama srednjeg dometa sa Sjedinjenim Državama (INF).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

PG-CG

16.07.2019. 09:19

Je l' to onaj NATO koji je 1999. godine ubijao Srbe, razarao Srbiju i Crnu Goru, i zatrovao nam zemlju ko zna s čim...