Bez poslanika čak 104 opštine

V. M.

ponedeljak, 15. 07. 2019. u 13:02

Без посланика чак 104 општине
Većina lokalnih samouprava nema svoje predstavnike u srpskom parlamentu. Trinaest opština i gradova nije imalo deputate ni u jednom sazivu

ČAK 104 grada i opštine, od ukupno 174, koliko ih ima u Srbiji, nema svoje poslanike u republičkoj skupštini.

Među opštinama iz kojih nema nijednog poslanika u aktuelnom sazivu su Apatin, Alibunar, Bač, Knjaževac, Bela Palanka, Beočin, Ivanjica, Kosjerić, Ćićevac, Dimitrovgrad, Irig, Crna Trava, Gornji Milanovac, Majdanpek...

Trinaest opština i gradova nije imalo poslanika ni u jednom sazivu parlamenta od vraćanja višestranačja do danas. Među njima su Gadžin Han, Kačanik, Crna Trava, Srbica, Plandište, Novo Brdo, Ćićevac... Više od pet poslanika, od 1991. godine do danas, nije imalo 97 opština, a samo 28 gradova imalo je više od deset predstavnika.

Najviše narodnih predstavnika u parlamentu trenutno je iz Beograda - čak 97, odnosno više od 38 odsto.

Među onim gradovima koji su se "kvalifikovali" za stolicu u parlamentu veliki je broj onih koji imaju tek nekoliko poslanika, nesrazmerno broju stanovnika. Tako Kruševac ima samo jednog poslanika, a Bor - dva. Nešto bolje stoje Kragujevac - sa šest, Kraljevo - sa sedam, Čačak - sa šest, i Niš - sa 11 poslanika. Novi Sad ima 16 predstavnika u parlamentu, Novi Pazar pet, Inđija tri, Jagodina dva...

Pročitajte još - Koliko se sastav Narodne skupštine promenio od poslednjih izbora do danas

Izvršni direktor CeSida Bojan Klačar kaže da geografska nereprezentativnost predstavlja jedan od ključnih problema našeg izbornog sistema. Jedno od rešenja kojima bi se to ispravilo bilo bi, kaže Klačar, uvođenje većinskog sistema, čime bi bilo omogućeno da svaki deo zemlje da svoje predstavnike.

On ipak ističe da većinski sistem, zbog drugih okolnosti, ne odgovara Srbiji:

- Bolje rešenje je uvođenje više izbornih jedinica uz personalizovano glasanje u okviru proporcionalnog izbornog sistema. Tako bi, prema procenama CeSida, bilo omogućeno da barem 70 odsto opština i gradova bude zastupljeno u parlamentu - kaže Klačar.


LISTE KROJE U GLAVNOM GRADU

GLAVNI razlog za lošu zastupljenost opština i gradova u Srbiji, prema Klačarovoj oceni, jeste to što izborni sistem favorizuje uticaj uskog kruga ljudi iz vrha stranke na formiranje izbornih lista:

- Liste se kroje u Beogradu, što destimuliše aktivizam lokalnih lidera, jer su svesni da njihovo delovanje ne utiče presudno na to da li će dobiti mesto u Skupštini.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Чеда

15.07.2019. 16:01

Парламент треба да сачињавају председници Општина у Србији, ионако не раде ништа, Тиме би сви били представљени подједнако и то би био велики напредак демократије у нас.

miroslav

15.07.2019. 16:40

VRATITE VECINSKI SISTEM ONDA CE SVE OPSTINE DA IMAJU PRESTAVNIKE, A NE SAMO BEOGRAD NOVI SAD I NIS. SAMO TU JE PROBLEM VECINA VAS I NA VLASTI I U OPOZICIJI NE BI USLI U SKUPSTINU..GARANT.