General Mojsilović na konferenciji kontributora snaga UN

Tanjug

petak, 12. 07. 2019. u 19:36

Генерал Мојсиловић на конференцији контрибутора снага УН

General Milan Mojsilović ,foto Vojska Srbije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović učestvovao je u radu 3. Konferencije načelnika generalštabova zemalja kontributora snaga Ujedinjenih nacija u sedištu UN u Njujorku

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović učestvovao je u radu 3. Konferencije načelnika generalštabova zemalja kontributora snaga Ujedinjenih nacija u sedištu UN u Njujorku.

Na panelu posvećenom izgradnji specijalizovanih sposobnosti, ukazano je da su zahtevi za novim, odnosno unapređenjem postojećih sposobnosti, uslovljeni promenama u okruženju u kojem se realizuju mirovne operacije UN.

Otuda i veća potreba za angažovanjem određenih specijalizovanih sposobnosti, kako u toku priprema za misiju tako i u samom procesu angažovanja na terenu. Posebno je istaknuta neophodnost unapređenja obuke kroz širok spektar aktivnosti.

Poboljšanje sposobnosti za odgovor na nedostajuće kapacitete, sposobnosti kojima se unapređuje bezbednost pripadnika UN, poboljšava zaštita civilnog stanovništva, ali i sposobnosti koje doprinose kvalitetu angažovanja i discipline, bilo je u fokusu panela posvećenog poboljšanju učinka, obuke, izgradnje kapaciteta i opreme.

PROČITAJTE JOŠ: GENERAL MOJSILOVIĆ U "NOVOSTIMA": Građani nemaju razloga za brigu

Unapređenje definisanih sposobnosti omogućava dostizanje standarda UN u oblasti personala, obuke i opreme i to je zahtev koji je pred svim državama učesnicama u misijama UN, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Tokom panela posvećenog ženama u uniformi u mirovnim operacijama, panelisti su ukazali na nesporan napredak rodne perspektive od usvajanja Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325.


foto Vojska Srbije

Zaključeno je da, i pored povećanog broja žena u misijama, ima prostora za njihovu veću zastupljenost u okviru kontingenata i na pozicijama štabnih oficira, planera i vojnih posmatrača.

Zatražena je dalja podrška svih zemalja učesnica kako bi se dostigao zacrtani cilj od 15 posto žena u mirovnim operacijama do 2020. godine.

Na marginama konferencije, general Mojsilović je sa predsedavajućim Vojnog komiteta EU generalom Klaudiom Gracijanom razgovarao o daljoj saradnji u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, sa akcentom na angažovanju pripadnika Vojske Srbije u misijama EU.

Mojsilović se sastao i sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Belorusije general-majorom Olegom Belokonjevim, sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju bilateralne vojne saradnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Рашо

12.07.2019. 21:38

Контрибуција - "ратни намет који се узима у новцу у окупираном делу непријатељске државе" Вујаклија, Лексикон страних речи и израза, Просвета, Београд, 1980!