Brnabić: Nadležne institucije EU treba da reaguju na zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na KiM

Tanjug

sreda, 10. 07. 2019. u 15:31

Брнабић: Надлежне институције ЕУ треба да реагују на забрану уласка српским званичницима на КиМ

Foto: Tanjug

Premijerka Brnabić je ocenila da je zabrana ulaska ministru Vulinu na KiM potpuno u skladu sa njihovom politikom, koja je protiv slobode protoka robe i usluga i očigledno slobode kretanja
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da nadležne institucije EU, koje garantuju primenu Briselskog sporauma, treba da reaguju na zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na teritoriju KiM.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je ministru odbrane Aleksandru Vulinu zabranjen ulazak na KiM, Brnabić je rekla da je to potpuno u skladu sa njihovom politikom, koja je protiv slobode protoka robe i usluga i očigledno slobode kretanja.

PROČITAJTE JOŠ -VULIN U NIŠU: Ramuš i njegova Vlada dokazali da su lažovi koji ne žele Srbe na Kosovu

"Oni su rekli da je laž da je zabranjeno svim zvaničnicima, a priori iz Beograda da ulaze na teritoriji KiM i da se o tome odlučuje pojednačno, odnosno po svakom zahtevu", rekla je Branbić.

Ističe da EU garantuje implementaciju Briselskog sporazuma i da institucije EU treba da reaguju.

ĐILAS U VELIKOJ PANICI ZBOG ISTRAGE

Dragan Đlas je u velikoj panici zbog velike istrage koju je protiv njega najavio ministar policije Nebojša Stefanović i zato sada opozicija osporava Nebojši Stefanovićevu diplomu, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Na pitanje novinara kako reaguje na optužbe koje opozicija pominje kada je reč o diplomi osnovnih studija ministra policije Stefanovića, Branbić kaže da je neverovatno u kakvoj panici je Đilas i da sada pokušava da skrene pažnju sa istrage.

PROČITAJTE JOŠ -Mirković: Đilas da objasni poreklo svog bogatstva

"Ako vi sada povlačite priču za nesto od pre 15 godina, a bili ste toliko godina na vlasti i sve to vam je bilo u redu i niste podnosili nikakve prijave, nije bilo nikavih problema... I sada, kada je ministar najavio istragu, vi povlačite pitanje diplome", kaže premijerka.

Navodi da to onda mnogo više govori o tome kako se Đilas oseća povodom te istrage, nego o optužbama koje on sada "baca javnosti u oči da bi skrenuo pažnju sa te istrage".

"Mislim da ćemo narednih dana čuti ko zna šta još samo da bi se skrenula pažnja sa te istrage", navela je Brnabić.

PREMIJERKA O IMENOVANjU STEFANA KRKOBABIĆA ZA V.D. DIREKTORA  JP

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, na pitanje kako komentariše imenovanje Stefana Krkobabić za v.d. direktora javnog preduzeća, da ne može da vodi računa o svakom pojedinačnom slučaju i da o eventualnom sukobu interesa treba pitati "ljude koji su ga nominovali".

Pojedini mediji su objavili da je Stefan Krkobabić, sin ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, imenovan za v.d. direktora JP za razvoj planinskog turizma „Stara planina“ u Knjaževcu.

Na pitanje novinara koje su kvalifikacije Stefana Krkobabića i da li ima sukoba interesa imajući u vidu da je njegov otac zadužen kao ministar i za nadzor javnih preduzeća, Brnabić je rekla:

"To morate da proverite sa ljudima koji su ga nominovali, kao predsednica vlade ne mogu da vodim računa o svakom pojedinačnom imenovanju".

Brnabić kaže da vlada donosi odluku, ali da pre toga čitav niz vladinih odbora treba da se saglasi sa nekim imenovanjem da bi predloženo rešenje moglo da dođe na dnevni red sednice vlade.

BRNABIĆ: NE MEŠAM SE U RAD TUŽILAŠTVA

Premijerka Ana Brnabić, upitana kako komentariše to što javnosti nisu poznati razlozi obustave postupka protiv Siniše Malog od strane tužilaštva, rekla je da ne može da dovodi u pitanje rad tužilaštva i da vladavinu prava upravo i čini nemešanje u postupanje nadležnih institucija.

Brnabić je tako odgovorila na navode novinara Insajdera da je Agencija za borbu protiv korupcije prijavila Sinišu Malog i u dokumentaciji navela da jedna banka sumnja na pranje novca, a da je tužilaštvo obustavilo postupak i nije javnosti dostavilo šire obrazloženje, kao i pitanje kakvu poruku vlada šalje imenovanjem Malog na mesto ministra finansija, ali i na čelo vladinog tela za borbu protiv pranja novca.

PROČITAJTE JOŠ -Mali: Pripremamo budžet za 2020, možda i 300 miliona za puteve

"Jel očekujete opet da ja kao predsednica vlade ne poštujem institucije i kažem da tužilaštvo nije u pravu. Ako je postojao neki postupak i nadležne institucije su reagovale, onda šaljemo pravu poruku, a to je da je u ovoj zemlji vladavina prava", rekla je predsednica vlade.

Navodi da svako može da pokrene bilo kakav postupak anonimnom prijavom, protiv koga kod želi, kao i da onda moraju da reaguju nadležne insitucije.

"Ja kao predsednica vlade ne mogu da idem preko tužilaštva, niti mogu da dovodim u pitanje njegov rad", dodala je Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Драган КНН

10.07.2019. 16:54

Докле ћемо трпјети овакве безобразлуке приштиских привремених ?