Mali: Poreska uprava tzv. Kosova nije primljena u IOTA

Tanjug

09. 07. 2019. u 09:55

Poreska uprava Srbije uspešno je odbranila stav da Poreskoj upravi tzv. Kosova nije mesto u Intra-evropskoj organizaciji poreskih administracija (IOTA), saopštio je danas ministar finansija Siniša Mali

Мали: Пореска управа тзв. Косова није примљена у ИОТА

Foto: Tanjug

Poreska uprava Srbije uspešno je odbranila stav da Poreskoj upravi tzv. Kosova nije mesto u Intra-evropskoj organizaciji poreskih administracija (IOTA), saopštio je danas ministar finansija Siniša Mali.


"To je odlična vest za Srbiju i još jedna potvrda da smo uspeli da i na ovaj način potvrdimo nelegitimnost tzv. kosovskih institucija. Naime, dokazali smo da se ništa na silu i bez dogovora sa zvaničnim Beogradom ne može postići", rekao je Mali, navodi se u saopštenju ministarstva.

On je napomenuo, dodaje se, da je trajna politika Srbije pronalaženje kompromisnog i trajnog rešenja za pitanje Kosova, ali i da je neophodno poštovanje međunarodnog prava.

"Po važećoj Povelji IOTA članice ove organizacije mogu biti samo države priznate od strane Ujedinjenih nacija", istakao je ministar Mali i dodao da će se Srbija i u budućnosti svim snagama boriti da sačuva institucionalni legitimitet svojih državnih organa.

Delegaciju Poreske uprave Republike Srbije u Briselu činile su direktorka Dragana Marković i glavna kontakt osoba za IOTA Snežana Ilić, koje su se uspešno izborile sa ovim pitanjem, te Poreska uprava tzv. Kosova nije primljena u tu značajnu međunarodnu organizaciju, kaže se u saopštenju.


PROČITAJTE JOŠ: Mali: Srbija spremna da bude članica EU po pitanju ekonomije

Generalna skupština IOTA održana je u periodu od 1. do 5. jula 2019. godine, a o članstvu se odlučivalo tajnim glasanjem.

Poreska uprava Republike Srbije je članica ove organizacije od 2002. godine od kada aktivno učestvuje u njenom radu.

IOTA je organizacija koja pruža podršku i pomoć zeml?ama članicama u unapređenju njihovih poreskih administracija.

NJena misija je, objašnjavaju u ministarstvu, da pruži širok forum za diskusiju o praktičnim poreskim pitanjima, promoviše saradnju između poreskih administracija u evropskom regionu, identifikuje dobru praksu i ohrabri njenu primenu, kao i da podrži razvoj poreskih administracija zemalja članica, u skladu sa njihovim posebnim potrebama.

IOTA, dodaje se, trenutno ima 44 članice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ja

09.07.2019. 11:54

Bravo Srbijo pokazi svoju snagu da niko ne moze da krsi medjunarodno pravo.Kosmet je sastavni deo Republike Srbije.Tzv.Kosovo nije clan UN tj.nije drzava niti ce ikada biti.Mislili su da ce nas sankcijama i bombardovanjem unistiti kao narod.Hvala Bogu u tome nisu uspeli.Borba se nastavlja iako budu pokusavali sa novim zapadnim ambasadorima i NVO mi Kosmet ne damo.Srbija je platila previsoku cenu da bi je rasparcali.