Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da ne treba razmišljati o tome ko ima veći uticaj na dijalog Beograda i Prištine, već da je važno da svi pozovu Prištinu da ukine takse, kako bi se dijalog nastavio.

"Bitno je da svi aktivno učestvuju u tome, a nije sad samo pitanje toga da li je prevaga na strani EU, koja i dalje posreduje i olakšava dijalog i uloge SAD ili nekih drugih zainteresovanih aktera", rekla je Joksimović novinarima u Vladi Srbije posle potpisivanja dva amandmana na sporazum o pomoći između SAD i Srbije.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li će SAD primeniti svoj autoritet da privole Prištinu da se vrati za pregovarački sto.

PROČITAJTE JOŠ - DAČIĆ U SARAJEVU: Regionu je potrebna jača uloga i veći angažman EU

Joksimović je rekla da se briselski dijalog od početka vodio u formatu posredovanja EU, kao medijatora i posrednika u razgovorima.

Nažalost, kako je rekla, posle šest godina zaista nije došlo do pomaka, što je, navodi, svima jasno, ne samo kad je reč o formiranju ZSO, već se otišlo i dalje uvođenjem tarifa koje u svakom pogledu i ekonomski i politički dodatno urušavaju atmosferu.

"Ukidanje taksi je jasan uslov za povratak za pregovarački sto", istakla je Joksimović.

Ona je navela da ne treba razmišljati o tome ko ima veći uticaj na dijalog Beograda i Prištine, već da treba svi zajedno, u sinergiji, da pozovu Prištinu na efikasan način, koji će rezultirati ukidanjem tarifa, koje su kršenje SSP sa EU, ali i sporazuma CEFTA i koje su veoma otežavajuće u političkom smislu.

"Važno je da svi imamo cilj da se nerazumne mere povuku, da bismo mogli da sednemo za pregovarački sto, kako je predsednik Aleksandar Vučić više puta naglašavao - da je spreman da nastavimo razgovore kad se ti uslovi steknu", rekla je Joksimović.

SAD OBEZBEDILE DODATNIH 20,8 MILIONA DOLARA POMOĆI

Sjedinjene Američke Države obezbedile su dodatnih 20,8 miliona dolara pomoći Srbiji za reforme u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode medija, kao i za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i lokalni ekonomski razvoj.

To je omogućeno amandmanima za bolje funkcionisanje uprave i konkurentniju tržišnu ekonomiju na Sporazum o pomoći između Srbije i SAD, koje su u Vladi Srbije potpisali ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Američke agencije za međunarodni razvoj u Srbiji (USAID) Majk de la Rosa, u prisustvu ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skata.

Joksimović je rekla je da je Srbija poslednjih godina imala nedvosmislenu i kontinuiranu podršku SAD za reforme, posebno kroz USAID, koji vrlo aktivno deluje u Srbiji, kao i uz pokroviteljstvo i podršku Ambasade SAD i ambasadora Kajla Skata.

Ona je podsetila da je Skat na prijemu povodom Dana nezavisnosti rekao da su SAD prijatelj i partner Srbije na evropskom putu.

Ministar je navela da se poslednjih godina, kroz brojne sporazume o donacijama za reforme u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, medija i jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i lokalnog razvoja, pokazalo da su SAD aktivan partner u reformskom procesu Srbije, koji je važan deo procesa evropskih integracija.

Joksimović je istakla da su potpisivanjem dva amandmana na postojeći finansijski sporazum SAD i USAID stavile na raspolaganje 20,8 miliona dolara granta u oblasti vladavine prava, sa fokusom na borbu protiv korupcije i slobodu medija, kao i za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i lokalni ekonomski razvoj, posebno za jačanje konkuretnosti preduzeća koja se bave preradom voća i povrća i njihovih izvoznih potencijala.

Ona je istakla da su, kad je reč o oblasti borbe protiv korupcije, korisnici tih sredstava bili i biće Državna revizorska institucija, Agencija za borbu protiv korupcije, lokalne samouprave, delovi tužilaštva koji se bave tom problematikom.

"Mislim da je ovo konkretna i značajna pomoć SAD, koja će u saradnji sa ministarstvima, lokalnim samoupravama, Razvojnom agencijom Srbije, zaista doprineti reformama koje su značajne i za naš evropski put", rekla je Joksimović.

Ona je istakla da se odnosi Srbije sa SAD u javnosti često percipiraju samo kroz neke, ponekad teške političke teme, gde smo nekada saglasni, a nekad ne, ali da je činjenica da su SAD jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbiji, u smislu podrške reformskom procesu.

"SAD su u kontinuitetu partner u ovom procesu i, kako je to ambasador Skat nedavno i rekao, SAD su prijatelj i saputnik u ovom procesu naših evropskih integracija, koji se i usložnjava i menjaju se okolnosti. Ali naša volja za reforme ostaje stalna i nasa volja za ekonomski razvoj, koja je već dala rezultete, nadam se da će i u budućnosti biti podržavana od strane SAD. I da ćemo onako kako smo i ekonomske reforme postavili i zaista ostvarili rezultate koji svi vide, ima značajnih pomaka i u sektoru vladavine prava i u zakonodavnom okviru. Naravno, to je oblast u kojoj uvek morate da radite više - i kad postanete članica EU morate da radite na tome", rekla je Joksimović.

Ona je navela da su to stvari koje će biti u fokusu i za koje Srbija dobija konkretnu pomoć.

Joksimović je istakla da je od 2014. godine lično, uz pokroviteljstvo ambasade SAD i USAID, potpisala gotovo 75 miliona evra granta od strane SAD za reformske procese - vladavinu prava i ekonomski razvoj Srbije.

"To nisu krediti ili zajmovi, već konkretni grantovi", istakla je Joksimović i zahvalila ambasadoru Skotu i direktoru USAID, organizacije koja već godinama radi sa značajnim institucijama u Srbiji, civilnim društvom i drugim partnerima iz najrazličitijih oblasti.

Ona je istakla da takav način podrške ipak jasno govori da SAD iskreno podržavaju Srbiju na evropskom putu.

Ambasador Kajl Skat rekao je da SAD danas preko USAID obezbeđuje dodatnih 20,8 miliona dolara, što je podrška većoj konkuretnosti srpske privrede, jačanju vladavine prava, boljoj operativnosti vlade, boljem okruženju za medije i borbi protiv korupcije.

"Ovo je nova tranša koja se nadovezuje na preko milijardu dolara pomoći, koju su SAD već donirale od 2001. godine do danas. Ovi projekti su neposredno poboljšali život građana Srbije", istakao je Skat.

Skat je rekao da je cilj Srbije da postane članica EU, što je, ističe, i cilj SAD.

"U SAD postoji izraz nalik na srpski - koliko para, toliko muzike. Zato je ovih 20 miliona dolara povrh više od milijardu dolara koje smo već dali, znak da nam je stalo do vašeg uspeha", istakao je Skat i dodao da to nije ni zajam ni kreditni aranžman, već se radi o direktnoj pomoći građanima.

On je istakao da SAD istinski želi uspeh Srbiji i da zauzme zasluženo mesto u evropskoj zajednici naroda.

"Za to će biti potreban rad i volja, ali na tom putu imate prijatelje", rekao je američki ambasador.

On je naveo da, u saradnji sa vladom Srbije, finansijskim institucijama i civilnim društvom, sredstva koje obezbeđuju SAD i USAID pomažu da se uspostavi čvrst i održiv sistem podrške rastu privatnog sektora u Srbiji.

"Kao rezultat toga porasli su prodaja i izvoz srpskih prehrambenih proizvoda, unapređen je kvalitet srpskih poljoprivrednih proizvoda, a zemljoradnicima i stočarima omogućen je pristup novim tržištima. Takođe, uvedeni su amandmani na Zakon o izvršenju i obezbeđenju kako bi se ubrzao i usmerio postupak izvršenja sudskih presuda, dala jasna smernica za postupanje javnih izvršitelja, poboljšao nadzor i kontrola javnih izvršitelja i osimislile transparentnija procedura za prodaju nepokretnosti u svrhu izmirenja dugova", rekao je on.

Skat je istakao da je na nivou lokalnih samouprava, pomoć USAID i SAD usmerena na podršku lokalnim vlastima u sedam gradova Srbije da razrade plan antikorupcijskih mera, uvedu transparetnije upravljanje i aktivnije sarađuju sa građanima, kao i da se primene mehanizmi zaštite uzbunjivača.