Šef srpske diplomatije reagovao na provokaciju albanskog premijera i odgovorio mu rečnikom koji je on prvi upotrebio. Podsetio ga je i da je KiM sastavni deo Srbije.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sočno je odgovorio albanskom premijeru Ediju Rami, poručivši mu da je "velika Albanija - veliko s*anje"!

Na Raminu poruku da Srbija ne treba da se oseća ugroženo zbog sporazuma Tirane i Prištine o zajedničkoj spoljnoj politici jer u regionu treba prestati sa "istim starim s*anjima iz prošlosti", Dačić je jasno poručio šta misli o namerama Albanaca:

Unija da se oglasi

- Raminim uličarskim rečnikom rečeno: "velika Albanija" je veliko s*anje! Od toga nema ništa! Ili bismo mogli da poslušamo taj njegov savet, pa da sutra Ministarstvo spoljnih poslova Srbije donese odluku o zajedničkoj spoljnoj politici Beograda i Banjaluke. Ramu ću da podsetim da Priština nema samostalnu spoljnu politiku, jer su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Prema tome, gospodin premijer je trebalo da sa Beogradom postigne taj sporazum i siguran sam da se zbog toga ne bi osećao ugroženo, već bi video kako se ide napred - rekao je Dačić.

Kako je objasnio, zabrinutost ne treba da izaziva Rama i njegova "lupetanja", već ćutanje međunarodne zajednice na plan Prištine i Tirane o stvaranju "velike Albanije", koji se više i ne krije.

- Umesto da vode EU i jasno iskažu svoje stavove, evropski zvaničnici se ponašaju kao da su duhovne vođe sa Tibeta, pa sada oni duhovno promišljaju o problemima kontinenta, a niko da kaže ništa konkretno o tome šta treba da se uradi - izjavio je Dačić.

Albanske gluposti


I bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović kaže za Kurir da je potenciranje "velike Albanije" glupost na koju Brisel uporno ćuti.

- Po svemu sudeći, zvaničnici Tirane i Prištine nemaju interesa da se nastavi dijalog i da se dođe do mirnog i održivog rešenja za status KiM. Oni su usmereni na otimanje naše državne teritorije, što je kriminalno i ilegalno, a tretira se kao pravno. Srbija treba da prestane da očekuje reakcije od Brisela na ovakve albanske gluposti i da se okrene sebi i traži saveznike za zaštitu svog interesa u okviru Rezolucije 1244 UN - zaključuje Jovanović.

Podsetimo, albanski političari sa Kosova i iz Albanije su više puta najavljivali ujedinjenje i stvaranje zajedničke države - "velike Albanije".