NE mogu da spekulišem o tome da li je Fljorim Ejupi umešan u ubistvo Olivera Ivanovića, jer nisam u toku sa istragom. Ono što o Ejupiju mogu sa sigurnošću da kažem, jeste da je on selektovan i treniran u nekom od centara CIA, i to je bilo poznato i 2001, kada smo ga uhapsili.

To je, za "Novosti", poručio švedski sudija Krister Karphamar, koji je vodio istragu o bombaškom napadu na autobus "Niš ekspresa" kod Podujeva 2001, za koji je osumnjičen Ejupi, koga srpske obaveštajne službe dovode u vezu i sa ubistvom lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda".


PROČITAJTE JOŠ:
Štićenik CIA umešan u ubistvo Ivanovića? Sumnja se da je digao u vazduh i autobus "Nišekspresa"

Frapantno je da se čovek koji se sumnjiči da je "mozak" operacije tokom koje je mučki uklonjen Ivanović, praktično bio nedodirljiv.

- Dokazi o krivici Ejupija za dizanje u vazduh autobusa "Niš ekspresa" ostaće tajna i za policiju i sudstvo Unmika, zato što bi se njihovim otkrivanjem ugrozila bezbednost pripadnika Kfora iz 39 zemalja na Kosovu.


Ovo je bio odgovor pukovnika Roja Brauna, portparola NATO-a na KiM 2001, kada su čelnici Unmikove policije tražili da iznese detalje sa saslušanja Ejupija i još trojice privedenih - Celje Gašija, Avdija Behljuljija i Jusufa Velijua, zbog zločina kod Podujeva.

ĐURIĆ: TAHIRI KRIJE UBICE DIREKTOR Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je u četvrtak da kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri štiti ratne zločince i krije ubice Olivera Ivanovića. - Onaj koji štiti Ejupija je njegov saradnik, i saizvršilac njega i njegovih nalogodavaca. Zato u panici krivca koji pokušava da opere ruke, napada srpskog predsednika zbog toga što je obelodanio istinu, iako ne može da opovrgne da pravosudni organi u Prištini nisu sarađivali sa srpskom istragom - rekao je Đurić.

Kako je za "Novosti" otkrio Karphamar, pomenuta četvorka je uhapšena u martu, pošto je iz Nemačke stigao DNK nalaz sa opuška pronađenog iza drveta odakle je detonirana eksplozivna naprava koja je ubila 13 a ranila 42 putnika srpske nacionalnosti. Otisak na cigareti imao je 100 odsto poklapanja sa biološkim tragovima koje je iza sebe ostavio Ejupi dok se u Nemačkoj bavio krivičnim delima. Ostala trojica uhapšena su uz pomoć dokaza koje je prikupio Kfor.

Svi su potom odvedeni u "Bondstil", gde su ih ispitivali američki istražitelji.

- Kada je 14. maja Ejupi misteriozno pobegao iz "Bondstila", prvi put sam čuo da je reč o čoveku CIA. Nezvanično sam kasnije saznao i da je odlučeno da Ejupija ne izvode na sud jer bi mogao da progovori i o političkoj pozadini zločina na KiM iz tog vremena. Kad smo ga uhapsili i priveli, samo je rekao: "Neću ništa da vam kažem." I u papirima iz istrage Unmika to su njegove jedine reči.

Kada i kako je CIA regrutovala Ejupija, nije poznato. On tokom rata nije bio na KiM, već se u Nemačkoj bavio razbojništvima, iznudama i švercom droge. Ipak, pominje se kao pripadnik grupe koja je 2004. organizovala pogrom Srba na KiM. Sumnjiči se i da je lično likvidirao Tahira Zemaja i Džemaila Mustafu, koji su bili bliski saradnici Ibrahima Rugove.

Ta krvava linija vodi do ubistva Ivanovića 16. januara prošle godine. Neposredno pred taj zločin, kako beleže naše službe, Ejupi je iz Tirane doputovao na Kosovo.


PROČITAJTE JOŠ:
Što pre nastavimo dijalog smanjiće se tenzije na KiM; Mislimo da imamo ime naručioca i ubice Ivanovića