Dačić: Unija mora da sačuva svoj autoritet, čemu ovakvi sastanci, ako je realnost drugačija

Tanjug

četvrtak, 04. 07. 2019. u 18:28

Дачић: Унија мора да сачува свој ауторитет, чему овакви састанци, ако је реалност другачија

Ivica Dačić / Foto D. Milovanović

Ministar spoljnih poslova čestitao i hrvatskoj ministarki spoljnih poslova Mariji Pejčinović Burić na izboru za generalnu sekretarku Saveta Evrope, navodeći da je i ta pozicija veoma važno mesto za region

MINISTAR spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Evropska unija mora da sačuva svoj autoritet i da ne sme da dozvoljava da se dogovori iz dijaloga Beograda i Prištine ne ispunjavaju.

"Ja sam potpisao Briselski sporazum. Što sam ga potpisao, ako pet, šest godina nakon toga neko kaže da to neće da ispunjava", upitao je Dačić novinarima u Poznanju, gde učestvuje na samitu zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa .

EU mora, ne samo da sankcioniše Prištinu, već i da vodi taj proces na autoritativan način, da "postoji dobro vođstvo EU u celini", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje kako vidi ono što jesu i posebno onim što nisu postigli Federika Mogerini i Johanes Han i da li misli da će novi pregovarači imati neke nove ideje.


Pročitajte još - DAČIĆ ZA "NOVOSTI" O ODLUCI PRIŠTINE: Hoće da izoluju Srbe

Dačić je rekao da pozitivno ocenjuje ono što je Federika Mogerini želela da uradi, ali sama činjenica da nema jedinstvenog pristupa među različitim državama unutar EU, pokazuje da uvek oni koji ne žele nešto da ispune tu traže alibi i na njih se nikad ne izvrši pritisak do kraja.

"Za razliku od toga, na primer, kada treba izvrštiti pritisak na Srbiju, obavezno se svi jave", konstatovao je Dačić.


SRBIJA DOSTA OČEKUJE OD PREDSEDAVANjA HRVATSKE EU Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija dosta očekuje od hrvatskog predsedavanja Evropskom unijom u prvoj polovini 2020. godine.

"Srbija se raduje i dosta očekuje od predsedavajna Hrvatske EU. Mi smo ovde svi naši i nama je interes da jedni druge pomažemo. Zato mislim da je važno da predsedavanje Hrvatske bude u skladu sa interesima celog regiona", rekao je Dačić novinarima u Poznanju, gde učestvuje na samitu zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

On je čestitao i hrvatskoj ministarki spoljnih poslova Mariji Pejčinović Burić na izboru za generalnu sekretarku Saveta Evrope, navodeći da je i ta pozicija veoma važno mesto za region. Dačić je istakao da Srbija smatra da su sve zemlje u regionu prijateljske, da imaju iste probleme i da nijedna ne bi trebalo da se raduje neuspesima druge.

"Mislim da bi za ceo region bilo dobro da počnemo da se smatramo nekim regionom i da jedni druge guramo i podržavamo. Neko će reći da je to nova Jugoslavija, ali ja ne pričam o tome, govorim da imamo zajedničke interese i da bi bilo bolje da o tome javno govorimo, nego da u raznim čekaonicama svi isto mislimo, a niko ne sme da kaže", rekao je Dačić.

ČEMU OVAKVI SASTANCI, AKO JE REALNOST DRUGAČIJA

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da se polako postavlja pitanje svrsishodnosti održavanja takvih sastanaka, naročito kada neki vodeći evropski lideri govore da im ne pada na pamet da govore o proširenju EU.

Ako je to zaista tako, onda ne razumemo smisao ovakvih sastanaka“, rekao je Dačić novinarima u Poznanju, gde učestvuje na samitu zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa i podsetio da on na sastancima Berlinskog procesa učestvuje od početka, odnosno od 2014. godine.

Preneo je i da je on to pitanje „proširio“ i na to da i sam region mora da bude mnogo odgovorniji.

Poslednja odluka Prištine, takse, zatim i to što su objavili da su potpisali sporazum o zajedničkoj diplomatiji, da bi pokazali kako su jedna nacija, na neki način postavlja pitanje svrsishodnosti ovakvih sastanaka, ako nakon toga imamo potpuno drugačiju realnost, naglasio je Dačić.

I pored svega, napominje, Srbija je ipak zadovoljna što postoji ovakva inicijativa, ali i istakao da očekujemo da ona u sledećim godinama rezultira nekim konrektnim merama.

Dačić je poručio da je Srbija veoma konstruktivna i da je i kolegama iz regiona ponovio da se zalaže za to da ceo region traži i artikuuliše zajedničke interese. To, kaže, znači da Srbija i Crna Gora brže napreduju ka EU, jer nismo zadovoljni dinamikom, da se otvore pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom, da BiH uradi šta treba da mogla da počne pregovore sa EU, a Srbija čak, iako možda neko i ne očekuje, nema ništa protiv da se uvede vizna liberalizacija za građane Kosova i Metohije.

PROČITAJTE JOŠ - NOVA ODLUKA PRIŠTINE: Zabranjen ulazak svim srpskim zvaničnicima na Kosovo

Ali, nijedna od tih stvari ne zavisi samo od nas sa Zapadnog Balkana i zato je potrebno da poruke koje dolaze iz EU budu motivišuće i podsticajne - da ovo ne bude „druga liga EU“, koja će zameniti proces evropskih integracija, ukazao je Dačić.

Ponovio je da Beograd želi kompromis sa Prištinom, da takse moraju da se ukinu, jer je nemoguće da se govori o regionalnoj saradnji, ako opstaju takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, sa obrazloženjem da nismo priznali Kosovo.

„Ima i drugih zemalja koje nisu priznale Kosovo, pa što nisu njima uveli takse od 100 odsto“, upitao je Dačić.

Beograd je, kaže, spreman da nastavi dijalog, ali takse, ukazuje, stvaraju ozbiljne probleme, jer je roba duplo skuplja na KiM, stvara se niz probelma u funkcionsanju života građana i institucija, ali najvbažnije - stvara se dodatna nestabilnsot, koja može da naruši bezbednosnu situaciju.

On je još jednom pozvao Prištinu i međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Prištinu da ukine takse.

POTEZ PRIŠTINE ŠAMAR EU I MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Odluka Prištine da zabrani ulazak srpskim zvaničnicima na Kosovo i Metohiju nije uvreda Srbiji, to je šamar za EU i za međunarodnu zajednicu, ponovio je danas u Poznanju ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Kako je rekao, Beograd i Priština su potpisali Briselski sporazum, a posete i dogovori o posetama su dogovorene u okviru briselskog procesa, pa ako imamo situaciju u kojoj neko neće da sporodi ono što je dogovoreno - onda postaje bemislena svaka rasprava.

Dačić je istakao da ga raduje što je EU danas reagovala na odluku Prištine, ali da ne veruje da će to imati bilo kakvog efekta.


PROČITAJTE JOŠ - BRISEL O NOVOJ ZABRANI IZ PRIŠTINE: Sporazum o posetama mora da se poštuje

On je novinarima u Poznanju, nakon sastanka ministara spoljnih poslova učesnica "Berlinskog procesa“, preneo da je kosovskog ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija pitao da li je istina ono što su objavili mediji, da je Priština zabranila svim srpskim zvaničnicima da dođu na KiM, na šta je Pacoli, kaže, uzvratio da on to nije izjavio, već njegov pomoćnik.

Dačić je dodao da Beograd ne sumnja da takva odluka postoji.

"Izneo sam da to, takse, kao i to što su objavili da su potpisali sporazum o zajedničkoj diplomatiji da bi pokazali kako su jedna nacija Kosovo i Albanije, na neki način postavlja pitanje svrsishodnosti ovakvih sastanaka, ako nakon toga imamo potpuno drugačiju realnost”, rekao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Mija Pećanac

04.07.2019. 19:02

Lepe želje ali naivno je verovati da Hrvatska uradio nešto u korist Srbije .

PG-CG

04.07.2019. 19:18

Kakva izjava, ljudi moji... Ha-ha-ha... To bi bilo isto kao da palestinski ministar inostranih poslova izjavi da očekuje puno od izraelskog predsedavanja nekim forumom, nekom institucijom... Ha-ha-ha...

Sela

04.07.2019. 20:01

Idi ti po južnim američkim zemlama i pričaj svašta za kosovo a sada nemoj da plačeš

buki

04.07.2019. 21:28

Sta god Dačic rekao,Hrvatska ce raditi ono sto oduvek radi i to ce svi imati prilike da vide, tako da ova izjava vise govori o nama. Pazljiv čitalac ce zaključiti kako bi mi radili u korist suseda, da je sticajem nekih okolnosti situacija obrnuta, i ja bih pohvalila ovu Dačicevu izjavu.

Pričajte vi svi nebuloze

04.07.2019. 23:22

ali radite svoj posao: skupljajte saveznike za konačni obračun! Naivni mogu da veruju zapadnim pljačkašima. I Napoleon i Hitler imali su iste ciljeve kao i SAD: Sibir i robovi pravoslavci!

Vatro Marx

05.07.2019. 16:17

Posle toliko godina sada si shvatio da EU nista me preuzima protiv Pristine. Druze Dacicu, sta je sa tobom, gdje se ti nalazis

Savesni Naprednjak - EU !

05.07.2019. 21:49

Tako je, nek rade tamo na Kosovu šta hoće, ali nas u Srbiji nek ostave na miru!!