Nakon dva dana gotovo apokaliptične slike na severu Kosmeta, kada ni jedan maloprodajni objekat, ali ni frizerski saloni, benzinske pumpe, taksisti, automehaničari .... nisu radili zbog nemogućnosti poslovanja izazvanog odlukom Prištine o uvođenju taksi od 100 odsto na sve proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine situacije u ovom delu Pokrajine danas se polako normalizovana.

Iako u otvorenim objektima nema mleka i mlečnih proizvoda, mesa i suhomesnatih prerađevina, brašna i šećera, građani su sa olakšanjem prihvatili odluku privrednika da se prodavnice otvore.

- Sasvim je drugačiji osećaj kada znate da možete da kupite hleb ili lek. Građani su napravili neke zalihe, ali sama pomisao da ni jedna prodavnica ne radi i da ne možete ništa da kupite vam stvara određenu dozu straha. Žao mi je nije postignut nikakav dogovor i što oni koji su nas doveli u ovakvu situaciju ne žele da se ovaj problem reši. Neshvatljivo je i da međunarodna zajednica zatvara oči pred krizom koja ovde svakako postoji – kaže za „Novosti“ sredovečni muškarac koji je ranom zorom krenuo u nabavku osnovnih namirnica u piljarama „kod Poleta“.


Privrednici, koji su prošle nedelje doneli odluku da se zatvaranjem svih prodavnica 1. i 2. jula ukaže na njihov težak položaj i probleme koje imaju prilikom dopremanja robe, odlučili su u utorak uveče da ponovo počnu sa radom.PROČITAJTE JOŠ - KAMIONI SA NAMIRNICAMA OPET U SEVERNOM DELU KOSOVSKE MITROVICE: Albansku robu niko ne kupuje (FOTO + VIDEO)- Ukoliko se ponovi neki napad ili pucnjava na ljude koji dostavljaju mleko, brašno, šećer ili novine na srpskom jeziku naš protest će biti znatno radikalniji – poručuju iz Udruženja privrednika sa severa Kosmeta.mOni ponovo apeliju na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Prištinu i ukine takse na robu srpskog i bosanskog porekla kako bi privrednici mogli normalno da posluju.

Podela pomoći ispred crkve Sv. Dimitrija u KM koju je organizovala Eparhija raško - prizrenska Foto I. Radulović


Težak položaj u kojem se nalazi srpski narod prepoznala je i Eparhija Raško – prizrenska koja je danas, u severnoj Kosovskoj Mitrovici i manastiru Banjska dostavila pakete pomoći sa osnovnim životnim namirnicama za oko 200 porodica.

Flaširanu vodu, šećer, ulje, konzerve sardine, pasulj, krompir, kupus dobile su porodice lošijeg materijalnog stanja i višečlane porodice, a iz Eparhije je stigla zahvalnost za sve one koji su pokazali spremnost i volju da pomognu srpskom narodu na Kosmetu.
- U ovom trenutku je najvažnija bratska solidarnost i jačanje svesti da pomoć našem narodu širom Kosova i Metohije predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta s obzirom na sve veće pritiske sa kojima se on suočava od strane kosovskih institucija. Naš narod kako na severu, tako i na jugu pokrajine pokazuje veliku hrabrost u situaciji u kojoj kosovske institucije koje su uvele 100% takse na srpsku robu koriste razne načine da obeshrabre kosovsko-metohijske Srbe i onemoguće im da se snabdevaju domaćim proizvodima – navodi se na sajtu Eparhije.


Paket pomoći stigao je i za desetočlanu porodicu Vuković iz Kosovske Mitrovice koji su se zahvalili vladici Teodosiju i svim ljudima koji su doprineli da se srpski narod ne oseti da je izgubljen i odbačen.- Srpska pravoslavna crkva i vladika Teodosije je sa srpskim narod uvek i svuda, bilo da su to lepi trenutci ili ovako teške situacije u kakvoj se i sada nalazimo – rekao je glava porodice Vuković, Dalibor.


IVANOVIĆ: ZABRINjAVAJUĆA SITUACIJA NA SEVERU KOSOVA I METOHIJE

Direktor Kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović ponovo je danas upozorio na zabrinjavajuću situaciju na severu Kosova i Metohije, ne samo zbog poremećaja u snabdevanju lekovima i hranom, pritisaka na Srbe već i zbog toga što srpske kamione sa robom zadržavaju i Kfor i Euleks.

"Situacija je zabrinjavajuća ne samo zbog blokade i poremećaja u snabdevanju lekovima i hranom, posebno životnih namirnicama s kraćim rokom upotrebe, već i zato što u svemu učestvuju ne samo kosovske institucije i policija već i Kfor i Euleks", rekao je Ivanović.On je dodao da pripadnici Kfora rade ono što ne bi trebalo da rade, zadržavaju i zaplenjuju srpske kamione s hranom i lekovima.

Upozorio je i da pritisci, pretnje, hapšenja, montirane optužbe, prebijanje Srba, takse koji treba da žitelje severa stave u ekonomski geto, utiču i na mentalno zdravlje ljudi.


Sve te činjenice osetljivu siutaciju čine složenijom, rekao je Ivanović i upozorio da ne postoji dovoljna količina antibiotika, fiziološskih rastvora, ali i da pored toga ipak uz tešku muku ukazuju adekvatnu pomoć građanima.

Dodao je da su u stalnom kontatktu sa RFZO, Ministarstvom zdravlja Srbije i Kancelarijom Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i da čine sve da se situacija nomralizuje.


Nakon dvodnevnnih mera upozorenja, tokom kojih na severu prodavnice nisu radile, tešku situaciju potrvrđuju i građani koji kažu da čekaju da vide šta će se događati.

"Znate i sami kako je bilo, nemojte da pitate, ništa nije bilo dobro", rekla je jedna Ivanovićeva sugrađanka.