ORKESTRIRANIM napadima i izmišljenim optužnicama, ali i drugim vrstama pritisaka, Priština poslednjih meseci želi da zastraši preostali srpski narod na Kosmetu, da ga primora da se pokori ili iseli sa ovih prostora. Zato ova optužnica ne predstavlja direktni napad na mene, već na čitav srpski narod, pre svega na severu Kosmeta.

Ovako Ivan Todosijević, član Predsedništva Srpske liste, za "Novosti", komentariše optužnicu koju su prištinske vlasti podnele protiv njega, a zbog njegove izjave da u Račku nije bilo masakra. On kaže da ta izjava nije bitna, i ističe da albanske vlasti mogu da pronađu bilo koji razlog za podizanje optužnice:

- Mnogi Srbi su uhapšeni na osnovu lažnih optužnica i lažnih svedoka. Cilj je da se uguše istina i sloboda govora, a Srbima se ne dozvoljavaju ni fer suđenja.

* Kako da se Srbi na KiM zaštite, kad pravosudni sistem na KiM funkcioniše po principu kadija te tuži, kadija ti sudi?

- Jasno je da kosovsko pravosuđe nije odvojeno od politike i da radi po instrukcijama političara. I upravo je po tim instrukcijama poslednjih dana Priština podigla pedesetak optužnica protiv Srba, što niko iz međunarodne zajednice ne komentariše. A trebalo bi bar da skrenu pažnju na malverzacije šestorice ministara u kosovskoj vladi.

Pročitajte još - KADIJA TE TUŽI, KADIJA TI SUDI: Optužnica protiv Srbina jer je rekao da je masakr u Račku izmišljotina

* Osim lažnih optužnica, Srbi na severu KiM suočeni su i sa humanitarnom katastrofom...

- Ako iole postoji demokratije u svetu, na ovo mora neko da reaguje. Da saopšti prištinskim vlastima da ne smeju tako da se ponašaju i da njihove jednostrane akcije nikada ne mogu da dovedu do bilo čega dobrog. A Srbi, kao i dosad, najveću i jedinu pravu pomoć očekuju isključivo od svoje države Srbije.