PRIŠTINA - Povodom poternice koju su prištinske vlasti raspisale za Milanom Radoičićem, potpredsednikom Srpske liste, iz SL saopštavaju da predstavnicima kosovskih Aalbanaca nije bilo dovoljno što su proterali više od 245.000 Srba sa Kosova i Metohije od 1999. godine do danas, već ove 2019. godine nastavljaju da montiranim optužnicama sprovode tihi progon srpskog naroda.

- Raspisivanjem neosnovane poternice, bez ikakvih dokaza, za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, prištinski režim ima dvostruki cilj. Primarni je zastrašivanje svih slobodomislećih Srba koji ne pristaju da mirno gledaju kako albanska čizma gazi nedužan narod, poput potpredsednika Radoičića, a sa druge strane oni pokušavaju da skrenu pažnju sopstvene javnosti sa više od 30 saslušanih pripadnika OVK pred Specijalnim sudom povodom zločina nad srpskim i nealbanskim stanovništvom - ističu iz Srpske liste.

PROČITAJTE JOŠ - OVAKO JE ROSU UPALA U KUĆU MILANA RADOIČIĆA: Došli su sa samo jednim ciljem - da me ubiju

Podsećajući javnost da Priština nije član Interpola, jer nije članica UN te nije u mogućnosti da raspiše međunarodne poternice, iz ove liste ističu da to mora da učini UNMIK, koji sa druge strane za ovakav akt zahteva postojanje dokaza. Zato najave o raspisivanju poternic, po oceni Srpske liste nemaju pravni značaj već, kako ocenjuju, predstavljaju politički napad na potpredsednika Milana Radoičića, koji nastavlja da se bavi politikom koja ima za cilj zaštitu srpskog naroda i njegovog prava na slobodu, mir i razvoj na prostoru Kosova i Metohije.

-Ukoliko pak Priština želi da se pozabavi poternicama, onda bi mogla da odgovori na zahteve kojima se veliki broj lidera kosovskih albanaca već nalazi na međunarodnim poternicama - dodaje se dalje u saopštenju Srpske liste.

U saopštenju se napominje da institucionalno nasilje koje se sprovodi nad srpskim narodom i uglednim Srbima ima za cilj da obeshrabri i onemogući borbu Srba za pravo na život na svom kućnom pragu.

PROČITAJTE JOŠ - Priština izdala međunarodni nalog za hapšenje Radoičića

- Jedina stvar koja nedostaje u ovoj hajci protiv Radoičića jesu dokazi. Izmišljene i naručene priče kojima pokušavaju da uprljaju ugled gospodina Radoičića i ostalih Srba nisu i neće nikada biti dokazi. Njegova jedina krivica je to što je pokazao da ga Priština ne može kupiti niti uplašiti, i da je Srpska lista politički objedinila srpski narod u nameri da opstane i ostane na Kosovu i Metohiji- zaključuje se u saopštenju Srpske liste.


NASILjE I DISCIPLINOVANjE SRBA

SRPSKA lista opominje da mesecima unazad, zbog poraza na međunarodnoj sceni u nameri da potvrde nekakvu svoju državnost, kosovski lideri pokušavaju da tu virtuelnu državnost demonstriraju primenom nasilja i disciplinovanjem Srba.

-Ipak, podsećamo ih na reči iz Gorskog vjenca kojima se opisuje naš narod “Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al’ zube polomi-podvlače iz Srpske liste povodom poslednjih pritisaka i napada na srpski narod i političke predstavnike Srba u pokrajini.