Sa severa Kosova i Metohije pristižu informacije da je u prodavnicama sve manje ima osnovnih životnih namirnica, posebno brašna i mlečnih proizvoda.

Prema rečima ministra trgovine Rasima Ljajića namirnica na severu KiM sve je manje, a zaliha ima do kraja nedelje.

PROČITAJTE JOŠ - Drecun: Priština nastavlja na teroristički način

Postoji opasnost i da prodavnice od ponedeljka budu zatvorene, prenose mediji, navodeći da u rafovima prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice nema mesa, salama, brašna, mleka i mlečnih proizvoda.

Kako javlja RTS, u radnjama u severnom delu Kosovske Mitrovice i drugim sredinama na severu i srpskim sredinama na jugu KiM nema dopremanja srpske robe namenjene dnevnoj potrošnji.

Alternativni pravci su zatvoreni tako da je veliki izazov dostaviti srpsku robu na KiM, a srpski privrednici i trgovci na severu predvidaju trajnu nestašicu robe.

Ona se za sada oseća kod malih trgovaca, dok kod većih robe za sada još ima.

DRECUN: ZAVRŠNA FAZA PRIŠTINSKOG PLANA


BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da je u toku "završna faza plana zvanog takse", čiji je cilj izazivanje sukoba sa Srbima i državom Srbijom.

"Priština radi na tome da izazove sukobe", rekao je Drecun, na TV Pink.

Prema njegovim rečima, izazivanje humanitarne katastrofe, odnosno to da Srbi ostanu bez osnovnih životnih potreba je sredstvo ka cilju - da se dođe do onemogućavanja dijaloga i da se stvore uslovi za sukob sa državom Srbijom. Cilj, je po Dracunu, da se "stvori takva situacija na severu Kosova koja bi bila neizdrživa za srpski narod, koja bi definitivno ugrozila njegov fizički opstanaka i koja bi naterala Srbiju da pomogne svom narodu, kao što to i do sada čini, a da onda Albanci isprovociraju sukobe sa državom Sribijom i sa srpskim narodom na severu Kosova".

Prema rečima Drecuna, njihova (prištinskih vlasti) je namera da se odgovornost za to što nema nastavka dijaloga prebaci na Srbiju, zatraže kaznene mere protiv Srbije, a da onda krenu putem ujedinjenja sa Albanijom.

"Neophodno je nastaviti snabdevanje srpskog stanovništava, ali i biti izuzetno pažljiv da nas Haradinaj i ostali u Prištini ne uvuku u tu zamku, da dođe do nekih sukoba i da onda odgovornost za sve što se bude dešavalo bude prebačeno na nas", rekao je Drecun.


ĐURIĆ: IZGLADNjIVANjEM PRIŠTINA HOĆE EGZODUS SRBA

Beograd neće dopustiti da životi srpskog naroda na severu KiM budu na bilo koji način ugroženi i da se naš narod izgladnjavanjem primora na egzodus, što je nesumljivo namera Prištine, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On je za "Blic" rekao da su Srbi na Kosovu i Metohiji, a pre svega oni na severu pokrajine, bili prinuđeni da se zbog trgovinske blokade Prištine snalaze i uspostave alternativne kanale snabdevanja osnovnim životnim namirnicama iz Srbije.

"Prištini nije bilo dovoljno to što nanosi gubitke našoj privredi, već je agresivnim policijskim akcijama rešila da prekine te alternativne puteve snabdevanja i da time doslovno egzistencijalno ugrozi naš narod. Podsetiću vas da je na kamione sa hranom i drugim potrepštinama čak pucano", izjavio je Đurić.

Upitan o tome kakve mere Srbija može da uvede Prištini i da li podržava tu ideju, Đurić naglašava da je odluka Srbije da bude maksimalno uzdržana motivisana potrebom da u međunarodnoj areni zvanični Beograd nastupa kao odgovorna strana.

Teško je, kako kaže, objasniti takvu poziciju građanima na KiM koji su svakodnevno izloženi pritiscima Prištine, ali i građanima u centralnoj Srbiji, kojima je, kako kaže, stalo do nacionalnog ponosa i koji možda priželjkuju da zvanični Beograd uzvrati istom merom.

"To je uvek moguće uraditi, ali odgovorna vlast pažljivo proračunava svoje poteze i misli nekoliko poteza unapred. Uveravam još jednom sve građane da je mnogo bolje to što smo veoma promišljenim potezima, odnosno bez afekta, delovali u jednom periodu koji ne mogu da opišem drugačije nego kao pokušaj proizvodnjenja destabilizacije i na KiM i u širem regionalnom kontekstu. Razume se da naša uzdržanost nije pasivnost i da postoje granice našeg strpljenja", objasnio je Đurić.