ODLUKA Predsedništva demokrata da se poslanicima zabrani učešće ne samo na plenarnom zasedanju parlamenta, već i na sednicama odbora, mogla bi da dovede do osipanja kluba ove stranke u Skupštini Srbije, ali i novih podela u stranci.

Ovaj potez je u delu DS shvaćen kao još jedan "udar" iz Saveza za Srbiju, pre svega Dragana Đilasa, Boška Obradovića i Dušana Petrovića na demokrate, kojim žele što više da ih oslabe i "utope" u zajedničku političku organizaciju.

Naši izvori tvrde da su njima najveći trn u oku upravo pojedini poslanici DS, kojima ne mogu da "komanduju na zvonce" i zato su izvršili pritisak na vrh stranke da ih i na ovaj način disciplinuju.

Odluka Predsedništva DS usledila je nakon što su poslanice Gordana Čomić i Nataša Vučković učestvovale u radu Odbora za ustavna pitanja, što je javno kritikovao šef Dveri Boško Obradović, pozivajući da neposlušni budu izbačeni iz stranke. Nekoliko dana kasnije predsednik demokrata Zoran Lutovac poručio je da oni koji ubuduće ne budu bojkotovali i plenum i odbore više neće moći da zastupaju DS.


PROČITAJTE JOŠ - ODLUKA DEMOKRATA O BOJKOTU: Poslanici ne smeju ni na odbore!


Prema našim informacijama, samo jedan od 12 poslanika DS podržava odluku vrha stranke, dok se ostali žestoko protive potezima koji snažno naginju ka "desničarskim elementima u Savezu za Srbiju".

Poslanik Balša Božović, koji je javno oštro kritikovao mešanje Obradovića u unutrašnje stvari DS, stav Predsedništva ovako komentariše:

- Ova odluka, koja je doneta između dva Glavna odbora je obavezujuća. Očekujem da uskoro imamo sastanak poslaničkog kluba i da zauzmemo zajednički stav. Poštovaćemo odluku Predsedništva, ali, podsećam, poslanici su vlasnici mandata i imaju obaveze prema građanima koji su za njih glasali da ih zastupaju i kontrolišu rad Vlade - kaže Božović, za "Novosti".


PITANjA VLADI

POSLANICI Skupštine Srbije postavljaće pitanja predstavnicima Vlade u četvrtak od 16 do 19 časova, u okviru sednice koju Poslovnik predviđa svakog poslednjeg četvrtka u mesecu. Predstavnici SzS izjavili su da bojkot opozicije ostaje na snazi, dok je predsednik Nove Srbije Zoran Živković rekao da bi trebalo ući u salu i postaviti pitanje. Podržao ga je nezavisni poslanik Đorđe Vukadinović, rečima da je za "selektivni bojkot".