PRIŠTINA - Ukazujući na činjenice da je prošlo dvadeset godina od kada je veliki broj ljudi raseljen sa Kosova, Dalibor Jevtić, zamenik kosovskog premijera i ministar za povratak u ostavci istako je danas da i dalje nije dovoljno urađeno po ovom pitanju. On je istakao da još uvek postoji veliki broj onih koji su raseljeni i van svojih domova i da postoje sredine na Kosovu u kojima raseljeni ne mogu da se vrate, ministar Jevtić je ponovio da bi trebalo još puno uraditi kako bi se ovo pitanje rešilo na bolji i kvalitetniji način.

Pročitajte još: PREDSEDNIK O SITUACIJI NA KOSOVU: Pomoći ćemo našem narodu koliko god možemo, a od međunarodne zajednice ne očekujemo ništa!


- I danas ću reći da je najveći problem u procesu povratka i rešavanju pitanja interno raseljenih lica pitanje imovine. Ovo pitanje je jedno od većih prepreka na putu povratka raseljenih, a i ovo pitanje nije samo pitanje povratka nego i osnovnih ljudskih prava - rekao je Jevtić na konferenciji ”Dvadesetogodišnjica vodećih principa o internoj raseljenosti”, koja je danas održana u Prištini.

Jevtić je istakao da je praksa pokazala da se često ne primenjuje ono što je dogovoreno kada je u pitanju proces povratka i da bi implementacija postojećih zakona i dogovorenih procesa bila ključ za uspeh kada je u pitanju ovaj proces. Istovremeno, Jevtić je učesnike konferencije upoznao da je pokrenuto više inicijativa kada je u pitanju povratak od kojih je je posebno istakao ”Skopski proces”, kako bi se ovom inicijativom krenulo u rešavanje odrećenih problema čije rešavanje zahteva angažovanost na regionalnom nivou.

Pročitajte još: Pacoli i Šalja optužuju Beograd da izaziva humanitarnu krizu

- Kroz ”Skopski proces” smo usvojili i neke od njih su realizovane, neke su ostale neimplemetirane i u tom smislu nismo uspeli da ih do kraja sprovedemo u delo – dodao je Jevtić i izrazio očekivanje da se na Kosovu zatvore svi kolektivni centri, a kao početak uspešne realizacije ovog projekta je naveo zatvaranje kolektivnih centara u opštini Štrpce.

Na samoj konferenciji prisutinima su se obratili predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada na Kosovu – UNHCR, UNDP, IOM, DRC, OEBS, ambasada Velike Britanije, Italije i Švedske, kao i predstavnici lokalnih samouprava. U glavnom delu diskusije priliku da se obrate imala su interno raseljena lica. Oni su ovom prilikom izneli činjenice njihovog teškog položaja, života u nehumanim uslovima i nemogućnosti da se vrate u svoje domove.

Konferencija je organizovana uz pomoć i inicijativu UNDP-a, UNHCR-a i IOM-a, uz podršku Ministarstva za zajednice i povratak.