PREDSEDNIŠTVO demokrata donelo je za vikend odluku da bojkot parlamenta ubuduće obuhvata i zabranu učešća poslanika u radu skupštinskih odbora - saznaju "Novosti".

PROČITAJTE JOŠ - BURA U DS: Petrović "pakuje" smenu Lutovca

Prema našim informacijama, ovaj predlog je prošao posle žustre rasprave na sednici, i to tesnom većinom članova Predsedništva - tačnije prevagnuo je samo jedan glas.

PROČITAJTE JOŠ - PROMENA PLANOVA OKO UJEDINjENjA DEMOKRATSKE STRANKE: Sukobi odlažu izbor rukovodstva

Ovakvo "pojašnjenje" Sporazuma sa narodom, koji je potpisala i DS kao članica Saveza za Srbiju, doneto je nakon što su poslanice Gordana Čomić i Nataša Vučković učestvovale na sednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, zbog čega je Etički odbor zahtevao da se protiv njih pokrene disciplinski postupak i da budu kažnjene.

Pre toga se oglasio i lider Dveri Boško Obradović, sa zahtevom da oni poslanici koji krše Sporazum sa narodom više ne treba da pripadaju strankama koje su taj sporazum potpisale. To je izazvalo burne reakcije i nezadovoljstvo među demokratama, jer stranački vrh dozvoljava da se sa strane kadrira u DS.

Na sednici Predsedništva na kraju nije pokrenuto pitanje odgovornosti Čomićeve i Vučkovićeve, jer u trenutku njihovog prisustva na sednici Odbora nije postojalo precizno tumačenje šta sve bojkot parlamenta obuhvata.

Nataša Vučković

Šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije Goran Ćirić potvrđuje, za "Novosti", da pre sporne situacije u kojoj su se našle Gordana Čomić i Nataša Vučković nije postojala konkretna odluka ni stranke, ni poslaničkog kluba da se ne ide na sednice odbora:

- Lično podržavam sve poslanike da se ponašaju u skladu sa svojim stavovima.

Poslanik Balša Božović, koji je odmah oštro kritikovao uplitanje Obradovića u unutarstranačke stvari demokrata, kaže, za "Novosti", da je šef Dveri time duboko ponizio DS:

- Ni on, ni bilo ko drugi sa strane neće biti u prilici da disciplinuje i izbacuje bilo koga iz DS.

Gordana Čomić

ZBOG BOŠKA NA UDARU I ŠUTANOVAC

NAŠI izvori iz DS kažu nam da se "na tapetu", i to upravo zbog lidera Dveri Boška Obradović, našao i Dragan Šutanovac. Naime, on je nedavno u dva intervjua otvoreno kritikovao Obradovića i politiku koju vodi, zbog čega su pojedini u DS tražili i da se protiv bivšeg lidera demokrata pokrene disciplinski postupak, ali se od toga odustalo.