BAKU - Državna sekretarka u MUP-u Biljana Popović Ivković razgovarala je u ponedeljak u Bakuu sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Azerbejdžan Orujom Zalovim i prenela argumente Srbije protiv ponovnog razmatranja zahteva takozvanog Kosova za prijem u Interpol.

Zalov je istakao da Azerbejdžan podržava teritorijalni integritet Srbije i da će MUP te zemlje nastaviti da pruža podršku Srbiji u međunarodnim organizacijama.

"Dva ministarstva i naše države su strateški partneri i takav je odnos i naših ministara unutrašnjih poslova, ali i predsednika naših zemalja i sa takvom saradnjom ćemo nastaviti i u budućnosti", rekao je Zalov, a navodi se u saopštenju MUP-a.

PROČITAJTE JOŠ - Haradinaj: Merkelova snažno podržala Kosovo u Interpolu

Popović Ivković je zahvalila Azerbejdžanu na podršci Srbiji na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju u očuvanju poštovanja međunarodnog prava, ali i sprečavanju politizacije te profesionalne policijske organizacije.

Istakla je da bi prijem takozvanog Kosova u Interpol predstavljao ozbiljan presedan, koji bi doveo do politizacije te organizacije i otvorio probleme i za sve druge zemlje koje se suočavaju sa separatističkim težnjama na svojim teritorijama.

Ona je podsetila i da bi prijem predstavljao najgrublje kršenje međunarodnog prava, počev od Rezolucije 1244, ali i kršenja Korelove rezolucije samog Interpola, koja jasno propisuje da članice ove organizacije mogu biti samo države članice UN ili posmatrači u UN, što takozvano Kosovo svakako nije.

Popović Ivković i Zalov su razgovarali i o nastavku saradnje policija dveju zemalja, sa akcentom na borbu protiv narkotika, trgovine ljudima i iregularnih migracija.

Razmotrili su i konkretne korake u unapređenju saradnje, uključujući razmenu iskustava i zajedničke obuke pripadnika dva ministarstva, naročito u oblasti borbe protiv sajber kriminala.