Đurić: Mi se borimo istinom za srpske interese na KiM

Tanjug

24. 06. 2019. u 10:26

Ђурић: Ми се боримо истином за српске интересе на КиМ

Marko Đurić, Foto: K. Mihajlović

"Mi ne možemo da budemo zadovoljni činjencom da nema razgovora u Parizu zahvaljujući ponašanju Prištine'', rekao je u ponedeljak direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić
BEOGRAD - Sastanak sa prištinskom delegacijom u Berlinu trebalo je da bude pripremni tehnički sastanak da se vidi da li je Priština spremna da ukine takse, ali oni nisu pokazali čak ni elementarno poštovanje prema domaćinima, već su se ponašali bahato, osiono i neprikladno, izjavio je u ponedeljak direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Mi ne možemo da budemo zadovoljni činjencom da nema razgovora u Parizu zahvaljujući ponašanju Prištine. Beograd se u svim pripremnim razgovorima ponasao odgovorno, ozbiljno, sa željom da se stvore elementarni preduslovi za nastavak dijaloga", rekao je Đurić za TV Prva.

Ali, kako je dodao, kad vam neko od 21. novembra nameće jednostrane, anticivilizacijske takse zbog kojih trpi srpska ekonomija, a to su ozbiljni udarci i na opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM, kad svakodnevno organzuje oružane upade, šalje jasan signal da ne želi dijalog.

PROČITAJTE JOŠ - Vulin: Teritorija KiM najveći izvor nestabilnosti u regionu

U svim nastojanjima Nemačke, Francuske i EU, Priština se ponašala samo bahato i neodgovorno, ponovio je Đurić. On je rekao da ga veoma brine ukupna situacija na KiM, pritisci na naš narod kao i odsustvo želje Prištine da na konstruktivan način razgovara.

Mi smo uspeli da vratimo razgovor i interese Srbije kao temu u pitanje dijaloga u razgovore Beograda i Prištine, rekao je on i podsetio da je 2008. najveći deo međunarodne zajednce priznao jednostrano prglašenu nezavisnot KiM.

"Danas se ipak razgovara o interesima Srbije, za razliku od perioda kada je nezavinost KiM priznalo preko 100 zemalja kada su o tome odlučivali Jeremić, Đilas, Stefanović, od kojih slušam zastrašujuće laži", naveo je on.

Oni, kako je dodao, pokušavaju da nas obmanu i slažu o tome ko je uveo granicu "de facto", odnosno administrativne prelaze na Jarinju i Brnjaku.

Đurić je rekao da je tadašnji zamenik ministra spoljnih poslova Borko Stefanović koji je tada pregovarao o KiM, 23. februara 2012. postigao dogovor da se uspostave prelazi na Jarinju i Brnjaku i na drugim mestima i da se tamo rasporedi granična policija Kosova.

"Dragi građani, kad ovih dana čujete i vidite da granična policija Kosova napada srpske građane da otima kamione sa robom, da pokušava da uradi sve i svašta, znajte da je to na osnovu dogovora od 23. februara 2012. koji je postigao tada Borko Stefanović", rekao je Đurić.

Takođe je rekao da je zastrašujuća sramota što nas je zapljusnuo cunami laži poput toga da je Beograd prihvato članstvo Kosova u sportskim savezima.

"Nekim ljudima smeta što je predsednik Vučć zaštitito dostojanstvo Srbije, što nije hteo da bude tamo za vreme dok se paradira sa tzv. zastavom Kosova", rekao je Đurić dodavši da se plasira laž da to piše u Briselskom sporazumu.

Rekao je i da strahuje da se oni koji na ovaj način lažu rukovode gebelsovskom maksimom da sto puta ponovljena laž postaje istina.

"Zato mi treba da se borimo istinom, a istina je da ćemo nastaviti da se borimo za srpske interese na KiM, za očuvanje mira i stabilnosti, zato što se ponašamo odgovorno i da nećemo da se obaziremo na pse koji laju, jer karavani će da prolaze", poručio je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (70)

Brane

24.06.2019. 10:41

Srbija se ponaša konstruktivno ali Zapad više ceni bahatost Prištine nego konstruktivnost Beograda.

bananana

24.06.2019. 10:42

Svi verujemo u najbolje rešenje za KiM, i svi verujemo da će Vučić doći do najboljeg rešenja.

Komsija

24.06.2019. 10:45

Samo ti nastavi na ovaj nacin.Gledaj ako mozes izmisli jos neki sareni voz,da bi sve bilo kako treba.Dok je tebi,vulina,seselja,spc,i jos neke,Pobeda je nasa.

Tifani Rok

24.06.2019. 10:45

Srbija je ispunila sve svoje obaveze i čini sve da se očuva mir i stabilnost u regionu. Albanci uporno provociraju, ucenjuju i koče dijalog!

Minja

24.06.2019. 10:48

Priština na sve načine odbacuje mogućnost za normalizaciju odnosa, to je svima postalo jasno.

Neso

24.06.2019. 10:57

Albanci se ponasaju bahato jer im je predhodna vlast davala sve i sve radila protiv Srba. Tako nece moci, srpski narod vise niko nece ponizavata...

Petra

24.06.2019. 11:00

Dasnja vlast se iskreno bori za svoj narod na KiM, sto ranije vlasti nisu radile, pricale su price narodu, a radili kontra, pa smo tako i dospeli danas u ovako tesku situaciju.

dragan

24.06.2019. 11:03

Плашим се за Ђурића, он је велики борац и у првим редовима за Српско питање, ено када су га оно као ухапсили Албанци па кравата му је била скоро до земље, а био је два три сата на испитивању а то је страшно.

Nebojsa

24.06.2019. 11:19

Srbija neće prihvatati nikakva poniženja po pitanju KiM i ponižavajuće predloge za rešenja

Marko

24.06.2019. 11:23

Pristina je sve napore koje je Srbija ulozila da do nastavka dijaloga dodje pogazila ponevsi se veoma bahato i neozbiljno.

Biljana M

24.06.2019. 11:23

Istina je na strani pravednih i kad - tad ce pobediti. Nasa borba ne moze biti uzaludna.

Mira

24.06.2019. 11:25

Još jedan dokaz da je predsednik uz svoj narod i da nikada neće priznati lažnu državu Kosovo

Aleksa

24.06.2019. 11:43

Posle ovoga nadam se da je zapad video da Pristina ne zeli dijalog, da se ponasa neodgovorno i bezobrazno, za razliku od Srbije koja godinama zeli da dodje do mirnog resenja!

Baranin

24.06.2019. 13:20

@Aleksa - Aleksa na koje tokside si ? Vi kao mirno resenje ? Sada kad smo vam stavili na kolena sad mirno resenje ? Probali ste na svaki drugi nacin samo ne mirnim putem !!! Ko da si rodjen posle 90 pa kao da ne pamtis ! Ova je vivilizacija Evrope i ne idu te lazi vise ! Mozda u Aziji odakle vam koreni moze tako ???

Gaga

24.06.2019. 12:09

Srbija je uvek za kompromis i rešavanje problema. A EU mora da Prištini uvede sakcije jer postaju bahati i bezobrazni.

Miroslava

24.06.2019. 12:13

Istina će izači na videlo, samo je pitanje kada... Za to vreme treba sačuvati naš narod na KiM, sačuvati naše svetinje, sačuvati ognjišta srpska... Borba kojoj se ne vidi skori kraj... toliko nepravedna, toliko iskonstruisana.... sramno... Zato je pobeda naša... kad god bila... biće!

Lol

24.06.2019. 13:00

Privremene pristinske vlasti ne zele kompromis i dogovor vec haos i ludilo ciju veliku cenu placaju gradjani na Kosovu danima.Medjunarodna zajednica sve vidi i po tom pitanju nista nepreduzima.

Jelena

24.06.2019. 13:54

Srbija ima jasan cilj i teži ka tome na diplomatski način za razliku od Prištine.

Boban

24.06.2019. 13:55

Istina na kraju uvek pobeđuje! Polako ali sigurno i EU je uvidela koju su grešku napravili sa Albancima.

Boza27

24.06.2019. 15:17

Srbija se uvek bori istinom i srcem i tako ce i nastaviti za razliku od Albanaca kojima je samo bitan novac i resursi.