Kosovski vicepremijer i kopredsedavajući pregovaračkog tima Prištine za dijalog sa Beogradom, Fatmir Ljimaj, optužio je Srbiju da opstruiše dijalog time što uslovljava njegov nastavak ukidanjem taksi na srpsku robu.


RTK2 na srpskom jeziku prenosi da je Ljimaj za prištinski sajt "Ekonomija onlajn" izneo tvrdnju da je "Kosovo spremno da započne dijalog sa Srbijom, koji je prekinut nakon odluke zvaničnika u Prištini da se proizvodima koji dolaze iz Srbije uvodi taksa od 100 odsto", ali da je "skeptičan da će doći do konačnog sporazuma koji podrazumeva obostrano priznavanje".


Ljimaj tvrdi da je uslovljavanje dijaloga ukidanjem taksi "neozbiljno".


PROČITAJTE JOŠ - Ljimaj: Spremni smo za nastavak dijaloga


"Kosovo je već sutra spremno za dijalog bez uslovljavanja. On je u obostranom interesu naših zemalja i u interesu regiona. Ali, ja sam skeptičan zbog toga što vidim neozbiljnost kod srpske strane, koja se, čini mi se vraća duhu prošlosti", kaže Ljimaj.


Zvaničnici EU i SAD već mesecima pozivaju Prištinu da ukine takse uvedene u novembru prošle godine, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata je poručivao da je srpska strana spremna za nastavak dijaloga čim prištinske vlasti ukinu takse.