TOGA dana, kao i obično, bili su na poslu. U rudarskoj jami, gde su na najteži način zarađivali za svoje porodice. Albanski teroristi koji su po svaku cenu želeli da izazovu sukobe širih razmera na Kosmetu još tada, godinu dana pre ratnih dešavanja, kidnapovali su desetoricu srpskih rudara. U prvoj smeni na poslu je bilo i Albanaca, ali oni su iz jame izvukli samo Srbe. Želeli su da pokažu da su svemoćni, da su jači od tadašnje države, SR Jugoslavije.

Ovim rečima se Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih Srba na KiM, u čijoj organizaciji je juče obeležena 21 godina od prvog, masovnog kidnapovanja Srba na Kosmetu, prisetio strašnog događaja od 22. juna 1998. godine. Od tada do sada, sudbina desetorice rudara rudnika Belaćevac nije rasvetljena. Verovalo se da su najpre držani u logoru Likovac, a potom da su njihove kosti pobacane u rudarsku jamu Žilivode kod Obilića, a sumnjalo se i da su tu ostaci i drugih kidnapovanih Srba. Međutim, jama je 2010. godine, jednostavno, zapaljena! Albanci iz okolnih mesta zapalili su ugljanu prašinu kako bi se ova lokacija u potpunosti pretvorila u prah.

- Nisu nam dozvolili ni kosti da im pronađemo. Ali, dok smo živi, oni će biti deo nas, molićemo se za njih i verovati da će njihova sudbina do kraja biti rasvetljena - govorili su juče članovi porodica kidnapovanih rudara.

Pročitajte još: Đurić: Veličanstveni uspeh sloge i jedinstva srpskog naroda

Podsećajući se na prve otmice Srba na Kosmetu, kada je 14. maja 1998. godine kidnapovan njegov rođeni brat Žarko, takođe rudar Belaćevca, Sima Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Srba, ističe da međunarodna zajednica nije učinila ništa da rasvetli sudbinu srpskih rudara.

- Pripadnici albanske terorističke UČK opkolili su i upali u rudnik Belaćevac, oteli desetoricu i kamionima ih odvezli u pravcu planine Ćićevice. Bilo je tridesetak terorista u maskirnim uniformama, a rudare i ostale kidnapovane Srbe držali su u logorima Lapušnik i Likovac, koji su bili pod komandom Fatmira Ljimaja - kaže Spasić.Inače, tog 22. juna, u jutarnjim satima, sa radnih mesta u nepoznato su odvedeni Pero (1970), Dušan (1942) i Zoran (1968) Ađančić, Filip Gojković (1952), Miroslav Trifunović (1955), Srboljub Savić (1951), Mirko Buha (1948), Božidar Lempić (1959) i Dragan Vukmirović (1958). Porodice kidnapovanih rudara i svih kosmetskih žrtava ističu da i posle dve decenije očekuju da ruka pravde stigne albanske zločince.

SEĆANjE NA NESTALE I U BEOGRADU

I U Spomen-sobi "Kosmetske žrtve" juče je obeležena 21 godina od prve masovne otmice Srba na KiM, u prisustvu porodica žrtava, direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, uz podsećanje da niko nije odgovarao za taj zločin.

Đurić je poručio da isti zločinci koji su pre 21 godinu oteli rudare u Belaćevcu, danas predstavljaju Albance na KiM i na nekim su od najodgovornijih funkcija.

- Mi nećemo prestati da se borimo za istinu o srpskom stradanju. Nemamo to pravo ni zbog žrtava, ni zbog njihovih porodica, ni zbog budućnosti - poručio je Đurić.

Zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću uručena je zahvalnica na pomoći i podršci Udruženju porodica ubijenih i otetih na KiM.

UBIJENO VIŠE OD 2.500 SRBA

- MI i dalje na KiM tragamo za 1.654 osobe sa našeg spiska, dok su do sada preuzeti posmrtni ostaci 352 ubijenih Srba. Prema podacima našeg udruženja, ubijeno je više od 2.500 Srba i nealbanaca - ističe Milorad Trifunović.

Među kidnapovanim rudarima bio je i njegov rođeni brat Miroslav, koji je imao 44 godine. Nažalost, kaže Milorad, njihovi roditelji nisu dočekali da čuju istinu o sinu.