U DANU kada je javnost zapljusnula nova, strašna uvreda na račun Srba i SPC, u crnogorskom Ministarstvu spoljnih poslova rešili su da se diplomatskih kanalima požale na - Beograd?! Ambasador Srbije u Podgorici Zoran Bingulac pozvan je na razgovor u tamošnje ministarstvo zbog "kontinuiranih, negativnih izjava srbijanskih državnih i drugih zvaničnika o unutrašnjim pitanjima Crne Gore". Kako je objašnjeno, kulminacija je poruka člana Vlade Srbije, ministra Nenada Popovića.

Tom prilikom, kako se navodi, crnogorski državni sekretar Zoran Janković ocenio je zabrinjavajućim i neprimerenim izjave ministra u Vladi Srbije i preneo očekivanje da će se zvanični Beograd ograditi od pomenutih izjava:

Pročitajte još - VREĐALA VERNIKE, PA JOJ SKRATILI MANDAT: Mirna Nikčević suspendovana do okončanja disciplinskog postupka

- Teške kvalifikacije iznesene na račun predsednika Crne Gore neprihvatljive su, nisu na liniji dobrosusedskih odnosa i ne doprinose ukupnoj saradnji dveju država.

Ministar Popović, komentarišući atak Crne Gore na SPC i planirano usvajanje zakona čiji je cilj otimanje crkvene imovine, pre dva dana je naveo da to predstavlja neprijateljski čin prema Srbiji, iza koga stoji Đukanović, "ucenjen zbog svojih kriminalnih radnji". Popović je u četvrtak, za "Novosti", poručio da stoji iza svake svoje reči:

- Đukanovićev režim je neprijateljski prema Srbiji i srpskom narodu. Njihov i cilj njihovih mentora je da unište SPC i srpski narod u Crnoj Gori. Takođe, ostajem pri stavu da je to kriminalni režim, za šta postoje dokazi koji su u posedu međunarodnih bezbednosnih agencija. Neki postupci protiv Đukanovića i pojedinih građana Crne Gore za kriminal i šverc se već vode, što je dobro poznato.

Popović navodi i za šta će se zalagati ukoliko bude usvojen štetan zakon o slobodi veroispovesti:

- Ako na osnovu njega krenu da nam otmu Ostrog i Cetinjski manastir, a i sve druge hramove SPC u Crnoj Gori, zalagaću se da Srbija preduzme najoštrije mere protiv predstavnika tog režima, kao što su proterivanje njihovog ambasadora iz Srbije, zabrana ulaska Đukanoviću i predstavnicima crnogorske vlade u Srbiju, kao i preduzimanje ekonomskih mera, ali i blokada imovine i drugih poslovnih aktivnosti u Srbiji. Ostrog i srpske svetinje u Crnoj Gori moramo braniti odlučnim i čvrstim merama. Ovde uzmicanja nema!

Nenad Popović

Iz crnogorskog ministarstva, međutim, poručuju da se neopravdano i bez argumenata u Srbiji vodi intenzivna i neprimerena negativna kampanja protiv zakona. A apeli iz Srbije i jednoglasni stav s nedavnog Trojičindanskog sabora - da se odustane od otimanja hramova - u Crnoj Gori su izavali lavinu uvreda na račun srpskog naroda i sveštenstva SPC.

Preko društvenih mreža u vređanju se najpre "proslavila" Mirna Nikčević, prva savetnica u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Crne Gore u Ankari. Na to se u četvrtak nadovezao glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Zoran Vujović, koji je, takođe, na svom fejsbuk-profilu, osuo paljbu po Srbima, koje je etiketirao kao izdajnike, poturice, smećare... Od te izjave ogradilo se Pozorište, navodeći da je reč o privatnom stavu, a Vujović se kasnije izvinio zbog "monologa".

Stav glumca Zorana Vujovića

Iz Nove srpske demokratije pozvali su ambasadora Zorana Bingulca "da pred MVP nastavi da bude na fonu odbrane srpskog naroda od antisrpske politike koju sprovodi Đukanović":

- Ovaj potez Ministarstva predstavlja klasičnu zamenu teza, gde se oni koji progone srpski narod i rade godinama protiv interesa Srbije i podržavaju separatističke vlasti u Prištini nalaze uvređeni kada im neko kaže istinu o onome što rade. Ambasador Bingulac bi mogao da traži objašnjenja kako su iz državnog i kulturnog aparata režima nastali ustašoidi, poput Mirne Nikčević i Zorana Vujovića.

Milo Đukanović

U PETAK RASPRAVA O DOKUMENTU CRNOGORSKE VLADE: ZAKON PRED VENECIJANSKOM KOMISIJOM

MITROPOLIJA crnogorsko-primorska oformila je pravni tim koji namerava da spreči usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, kojim se pokušava otimačina imovine SPC u Crnoj Gori.

Član tima, dr Vladimir Leposavić, kaže, za Sputnjik, da je predlog usvojen bez javne debate i da je sve oko ovog zakona bilo zakulisno:

- Zakon je kasno uveče objavljen na sajtu Vlade, a već ujutro objavila ga je, prevedenog na engleski, na svom sajtu Venecijanska komisija, koja je jedno od tela Saveta Evrope. Ovo svedoči o tome da su svemu prethodile pripreme, a možda i neki sinhronizovani rad. Ipak, verujem da oni ne mogu dati pozitivno mišljenje o celom tekstu Zakona, a sličan predlog odbili su 2015.

Mišljenje Venecijanske komisije biće poznato u petak. I ako bude negativno, rad na odbrani vrednosti koje su napadnute će se nastaviti. Mitropolija ima i mogućnost da tuži državu pred Evropskim sudom za ljudska prava, jer je prekršila međunarodno pravo.

- Čak su i komunističke uredbe o nacionalizaciji bile pravednije, jer su se odnosile na sve, a ovaj zakon pogađa isključivo SPC, koja treba da dokaže da je pre 1918. bila vlasnik svoje imovine, ali nam iz njega nije jasno ni kako to dokazati. Ne pominje se postupak, ne pominje se sud, ne pominje se procedura dokazivanja. Ovaj zakon bi zapravo trebalo da omogući upravnom organu da, ne u sudskom, već u upravnom postupku, omogući organu uprave, dakle Ministarstvu, a ne sudu, da popiše imovinu i izvrši prepis prava vlasništva - objašnjava Leposavić.

(V. N.)