Vučić sa Florijanom Hanom: Srbija pouzdan partner Nemačke na Zapadnom Balkanu; Han: Srbija konstruktivno rešava problem KiM

Tanjug

četvrtak, 20. 06. 2019. u 13:41

Вучић са Флоријаном Ханом: Србија поуздан партнер Немачке на Западном Балкану; Хан: Србија конструктивно решава проблем КиМ

Foto Tanjug

Vučić je naglasio posvećenost Beograda da, kroz dijalog s Prištinom, uz posredovanje Evropske unije, postigne kompromisno, obostrano prihvatljivo rešenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u razgovoru sa poslanikom i portparolom poslaničke grupe CDU/CSU u nemačkom Bundestagu Florijan Hanom da je Srbija, dosledno vodeći svoju regionalnu politiku mira i saradnje, postala pouzdan partner Nemačkoj na Zapadnom Balkanu.

Vučić je naglasio posvećenost Beograda da, kroz dijalog s Prištinom, uz posredovanje Evropske unije, postigne kompromisno, obostrano prihvatljivo rešenje, i time obezbedi stabilnost u regionu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Srbija u dobrom stanju, problem očuvanje mira zbog Prištine; Izbori će biti teški - pokušaće da oslabe našu zemlju

Predsednik Vučić je, međutim, ponovio da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno da Priština ukine takse na proizvode iz centralne Srbije.

U razgovoru je izraženo zadovoljstvo što su odnosi dveju zemalja, zahvaljujući redovnom i otvorenom političkom dijalogu, u poslednjih nekoliko godina napredovali do najvišeg nivoa u zajedničkoj istoriji.

Dvojica sagovornika su izrazili i očekivanje da ekonomska saradnja Srbije i Nemačke nastavi uzlaznom putanjom, posebno priliv investicija, i da još velikih kompanija iz Nemačke iskoriste dobro poslovno okruženje i otvore svoje pogone u Srbiji, navodi se u saopštenju.

FLORIJAN HAN:SRBIJA KONSTRUKTIVNA U REŠAVANjU PROBLEMA KIM

Nemačka želi da podrži proces rešavanja kosovskog pitanja, izjavio je poslanik nemackog Bundestaga Florijan Han za Tanjug i pohvalio Srbiju što "racionalno i konstruktivno" pristupa ovom problemu, kao i za napredak na putu ka EU.

"Nemačka želi da podrži proces rešavanja kosovskog pitanja i podržava ga aktivno. Parlament Nemačke želi u tome da učestvuje i pruži podršku", rekao je Han nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Razgovarali smo o plitičkim temama, dodao i naglasio je, da, kako kaže, vidi veoma konstruktivnu ulogu koju Srbija ima u pristupu da na racionalan način reši pitanje Kosova i da razgovara.

"Tu obe strane moraju da doprinesu još više, ali veoma cenim način na koji Srbija racionalno i konstruktivno pristupa ovom problemu", rekao je Han.

"Samo zajedno možemo da razmišljamo o budućnosti Evrope i da Evropu razvijamo. Sama Nemačka nije dovoljna, sama Srbija nije dovoljna, želimo da u zajedništvu to radimo", poručio je Han.

U skladu sa nemačkim zalaganjem, kako je rekao, ovo neće biti njegova poslednja poseta Beogradu.

"Biću sigurno ponovo brzo ovde", rekao je Han, inače poslanik Hrišćansko-socijalne unije (CSU), i portparoli poslaničke grupe CDU/CSU u nemačkom Bundestagu.

Han je rekao je da se raduje što je ponovo u Srbiji i što je imao priliku da razgovara sa predsednikom Vučićem.

"Ono što posebno vidim je da Srbija dobro napreduje na putu ka EU. Srbija je uspela da otvori čak 16 poglavlja u pregovorima, i ono što je zavisilo od nje same, ona radi na jako dobar način", rekao je Han.

On je ocenio da su evropski put i reforme koje Srbija sprovodi doveli do toga da njena ekonomska pozicija itekako jača i da sve više investitora iz Nemačke dolazi u Srbiju.

"I to jako dobrih investitora, kao što je firma MTU iz Minhena, koja pravi ovde veliku fabriku iz oblasti visoke tehnologije. Ja veoma podržavam taj proces i promovišem da nemački investitori dolaze i više investiraju u Srbiju", poručio je Han.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (46)

Ivana

20.06.2019. 21:24

Srbija je uvek bila protiv primene sile i zalagala se za dijalog. A hoce li recimo, neko uvesti neke kaznene mere protiv Pristine koja dijalog koci, preti nasiljem, otimanjem teritorije itd.

Ana

20.06.2019. 21:28

Znacajno je imati iskrenog prijatelja kao sto je Nemacka.Ovakvo prijateljstvo treba negovati i unapredjivati,pogotovo zato sto je Nemacka ekonomski partner Srbije.

Serbinator

20.06.2019. 21:32

Da je Srbija pouzdan partner Nemačke dovoljan je dokaz što imamo najviše stranih investicija upravo iz Nemačke. Ne bi ulagali tolik novac da nije tako.

Serbinator

20.06.2019. 21:34

Veliki broj građana, skoro 100 hiljada, direktno ili indirektno radi u nemačkim kompanijama koji posluju širom Srbije. Tako da je to dovoljan razlog sa da se kaže da smo pouzdan partner.

Momo

20.06.2019. 22:10

Srbija je veoma pouzdan partner Nemackoj i ta cinjenica morala bi mnogo vise da se ceni i postuje.

Milica

20.06.2019. 22:17

Ako je Srbija stub stabilnosti ovog dela Evrope krajnje je vreme da ta EU obuzda Pristinu.

Pedja

21.06.2019. 04:53

Nemacka vidi Srbiju kao lidera Balkana i garanta mira i stabilnosti u regionu.

Mirko Borovčanin

21.06.2019. 05:35

Srbija je najbolji trgovinski partner Nemačke na Balkanu i to nije mala stvar.

Slađan

21.06.2019. 07:31

Srbija se trudi da se pitanje Kosmeta reši mirnim putem i to druge zemlje prepoznaju i voljne su za saradnju.

Ivana

21.06.2019. 07:47

Mi smo za pregovore i da resimo to pitanje samo sto druga strana to nece. Srbija je uvek za EU.

Minja

21.06.2019. 07:53

Nemačka je značajan faktor na međunarodnoj političkoj sceni i važno je da sa njima imamo dobru saradnju.

desa

21.06.2019. 07:56

Našu spremnost na saradnju i kompromis niko više nemože sakriti od evropske javnosti.

Kata

21.06.2019. 08:11

Produbljivanje saradnje i jacanje partnerskih i prijateljskih odnosa sa strateski jakom zemljom poput Nemacke je od krucijalne vaznosti za Srbiju.