Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u razgovoru sa poslanikom i portparolom poslaničke grupe CDU/CSU u nemačkom Bundestagu Florijan Hanom da je Srbija, dosledno vodeći svoju regionalnu politiku mira i saradnje, postala pouzdan partner Nemačkoj na Zapadnom Balkanu.

Vučić je naglasio posvećenost Beograda da, kroz dijalog s Prištinom, uz posredovanje Evropske unije, postigne kompromisno, obostrano prihvatljivo rešenje, i time obezbedi stabilnost u regionu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Srbija u dobrom stanju, problem očuvanje mira zbog Prištine; Izbori će biti teški - pokušaće da oslabe našu zemlju

Predsednik Vučić je, međutim, ponovio da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno da Priština ukine takse na proizvode iz centralne Srbije.

U razgovoru je izraženo zadovoljstvo što su odnosi dveju zemalja, zahvaljujući redovnom i otvorenom političkom dijalogu, u poslednjih nekoliko godina napredovali do najvišeg nivoa u zajedničkoj istoriji.

Dvojica sagovornika su izrazili i očekivanje da ekonomska saradnja Srbije i Nemačke nastavi uzlaznom putanjom, posebno priliv investicija, i da još velikih kompanija iz Nemačke iskoriste dobro poslovno okruženje i otvore svoje pogone u Srbiji, navodi se u saopštenju.

FLORIJAN HAN:SRBIJA KONSTRUKTIVNA U REŠAVANjU PROBLEMA KIM

Nemačka želi da podrži proces rešavanja kosovskog pitanja, izjavio je poslanik nemackog Bundestaga Florijan Han za Tanjug i pohvalio Srbiju što "racionalno i konstruktivno" pristupa ovom problemu, kao i za napredak na putu ka EU.

"Nemačka želi da podrži proces rešavanja kosovskog pitanja i podržava ga aktivno. Parlament Nemačke želi u tome da učestvuje i pruži podršku", rekao je Han nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Razgovarali smo o plitičkim temama, dodao i naglasio je, da, kako kaže, vidi veoma konstruktivnu ulogu koju Srbija ima u pristupu da na racionalan način reši pitanje Kosova i da razgovara.

"Tu obe strane moraju da doprinesu još više, ali veoma cenim način na koji Srbija racionalno i konstruktivno pristupa ovom problemu", rekao je Han.

"Samo zajedno možemo da razmišljamo o budućnosti Evrope i da Evropu razvijamo. Sama Nemačka nije dovoljna, sama Srbija nije dovoljna, želimo da u zajedništvu to radimo", poručio je Han.

U skladu sa nemačkim zalaganjem, kako je rekao, ovo neće biti njegova poslednja poseta Beogradu.

"Biću sigurno ponovo brzo ovde", rekao je Han, inače poslanik Hrišćansko-socijalne unije (CSU), i portparoli poslaničke grupe CDU/CSU u nemačkom Bundestagu.

Han je rekao je da se raduje što je ponovo u Srbiji i što je imao priliku da razgovara sa predsednikom Vučićem.

"Ono što posebno vidim je da Srbija dobro napreduje na putu ka EU. Srbija je uspela da otvori čak 16 poglavlja u pregovorima, i ono što je zavisilo od nje same, ona radi na jako dobar način", rekao je Han.

On je ocenio da su evropski put i reforme koje Srbija sprovodi doveli do toga da njena ekonomska pozicija itekako jača i da sve više investitora iz Nemačke dolazi u Srbiju.

"I to jako dobrih investitora, kao što je firma MTU iz Minhena, koja pravi ovde veliku fabriku iz oblasti visoke tehnologije. Ja veoma podržavam taj proces i promovišem da nemački investitori dolaze i više investiraju u Srbiju", poručio je Han.