EKSTREMNI zahtevi predsednika SDA Sulejmana Ugljanina o stvaranju "autonomije Sandžaka", što često ponavlja u poslednje vreme, uneli su nemire i podele u Nacionalni savet Bošnjaka.

Predstavnici liste "Vakat je", koja je dobila podršku potpredsednika Vlade Rasima Ljajića, protive se secesionističkim namerama, a na njih blagonaklono ne gledaju čak ni pojedinci iz "Samoopredeljenja", opcije iza koje je na izborima za savete nacionalnih manjina, stao upravo Ugljaninov SDA. Među njima je i predsednik Bošnjačkog saveta Esad Džudžo, kome za vikend nije dopušteno da uđe u prostorije. On sumnja da protiv njega radi albanska struja u SDA.

Pročitajte još - Ugljanin: Srpska vojska će otići kako je došla

"Vakat" i "Samoopredeljenje" potpisali su koalicioni sporazum koji se temelji na deset principa. Među njima su i oni kojima se zabranjuje upliv politike u rad saveta čije su nadležnosti iz oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i jezika. Međutim, SDA konstantno krši dogovor po kojem je veće formirano. Treća struja u savetu ima podršku predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, koja se takođe protivi Ugljaninovim stavovima.

Zbog ekstremističkih stavova Ugljanina, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uputilo je pre desetak dana inspekciju u Novi Pazar. Predmet njihove kontrole je kako je i ko doneo dokument o pokretanju inicijative za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak, što svakako ne spada u nadležnosti rada nacionalnog saveta.

Inače, 27. juna ističe rok od šest meseci od poslednje sednice saveta Bošnjaka. Ukoliko do tada ne bude sazvana, biće uvedene privremene mere.