VAŠINGTON podiže nivo diplomatske i obaveštajne aktivnosti na Zapadnom Balkanu kako bi pojačao svoje prisustvo i kontrolu nad regionom i bolje se pozicionirao za predstojeće "sudare" na ovom prostoru sa drugim velikim svetskim igračima, pre svega Rusijom, Kinom, ali i EU.

U sklopu ovih planova SAD treba posmatrati i poslednju odluku američkog predsednika Donalda Trampa da produži važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom, koje je na snazi od 2001. godine.

- Pretnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu, finansiraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Severnoj Makedoniji i drugim državama Zapadnog Balkana, kao i opstrukcije implementacije Dejtonskog sporazuma u BiH ili Rezolucije UN 1244 na Kosovu, nije otklonjena i dalje predstavlja neuobičajenu i veliku pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici SAD - navedeno je u odluci, koju je potpisao Tramp i prosledio je Kongresu.

Pročitajte još - Tramp ratuje s Kinom, Evropa najviše strepi

Dejan S. Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, kaže, za "Novosti", da SAD ne žele da ispuste region, jer to može da bude signal njihovog slabljenja, i da u okviru toga treba posmatrati i promene u američkoj ambasadi u Beogradu, gde ne stiže samo novi ambasador, već i niz drugih službenika:

- Tramp smatra da Zapadni Balkan i ubuduće treba da bude interesena sfera SAD. Upozorenja Vašingtona u vezi sa regionom nisu upućena zbog Srbije i Srba, nego baš zbog onih koji su organizovano nastupili protiv svega što Trampova administracija pokušava kako bi se obezebedili mir i stabilnost u regionu - opstrukcija formiranja zajedničkih organa BiH, složena situacija u Severnoj Makedoniji i agresivno ponašanje Albanaca na KiM koji se oglušuju na pozive SAD da ukinu takse.

U diplomatsko predstavništvo SAD u Beogradu stiže ekspert za region / Foto I. Marinković


I spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović veruje da će se angažman SAD u našem regionu izvesno pojačati:

- Na to ukazuju i pisma koje je Tramp uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju 14. decembra prošle godine. Povratak Amerike na Balkan za nas može predstavljati priliku za promenu paradigme i izlazak iz uloge večitog antagoniste Zapada. Čak i najmanja korekcija politike SAD prema Zapadnom Balkanu, koja je po rečima Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona "poslednjih 30 godina bila na autopilotu", otvara prostor za realizaciju dela nacionalnih interesa Srbije, što je do pre samo godinu ili dve bilo teško zamislivo.

SLUŽBE U PRIPRAVNOSTI, A VEĆE PLATE

ZA neku zemlju ili region "povišen stepen upozorenja", pre svega, znači da sve službe SAD budu u pripravnosti i dodatno na oprezu u očuvanju američkih interesa. Takođe, u ambasadama SAD u zemljama "sa rizikom" pojačane su bezbednosne procedure, a čak i diplomate na ovim destinacijama dobijaju veće plate i specijalne bonuse.