PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


JOŠ se ne zna da li će u Parizu 1. jula biti organizovan sastanak kom bi domaćin trebalo da bude francuski predsednik Emanuel Makron u pokušaju da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine, saopštila je u sredu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posle razgovora sa francuskim premijerom Eduarom Filipom u Matinjonskoj palati.

- Taj sastanak bi posle onog u Berlinu trebalo da donese neki rezultat. Taj rezultat može biti samo da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi. A dijalog ne može da se nastavi dok Priština ne pristane da ukine takse. I to ne kaže samo Beograd, već svi međunarodni partneri, od SAD, preko zemalja članica EU do kancelarke Angele Merkel i predsednika Emanuela Makrona, koji su inicirali sastanak u Berlinu i Parizu. Ukoliko Priština ne želi da ukine takse, onda ne vidim da postoji razlog za održavanje tog sastanka - poručila je premijerka.

PROČITAJTE I: MTU gradi fabriku u Novoj Pazovi, početak proizvodnje 2022.

Brnabićeva je naglasila da je Beograd uvek spreman da s kancelarkom Merkel, predsednikom Makronom i predstavnicima iz regiona razgovara o problemima i o njihovom rešavanju.

Predsednica Vlade je kazala da je od Francuske još jednom dobila apsolutnu podršku za to da Priština ukine takse i za nastavak dijaloga:

- Oni prepoznaju sve napore predsednika Aleksandra Vučića da se problem između Beograda i Prištine reši dijalogom i kompromisom. Bilo mi je zadovoljstvo da čujem da su prepoznali u kolikoj meri je Srbija bila konstruktivna poslednjih meseci, što nije uzvratila nijednom istom merom na sve provokacije Prištine.


Ona je istakla da se u Matinjonskoj palati mnogo više razgovaralo o bilateralnoj, političkoj i ekonomskoj saradnji:

- Naše uzajamno zadovoljstvo je što je nakon decenija pauze odnos između Francuske i Srbije ponovo na dobrom putu bliske saradnje, što pokazuju i naš sastanak u Parizu i poseta predsednika Makrona Beogradu za mesec dana.

Predsednica Vlade je istakla da je važno to što su francuske kompanije sve prisutnije u Srbiji:

- Posle nekoliko decenija pauze imamo velike francuske investitore u Srbiji. "Vensi" je pobedio na tenderu za koncesiju za Aerodrom "Nikola Tesla", konzorcijum koji predvodi franuski "Suez" na pozivu za javno-privatno partnerstvo za deponiju u Vinči, a imamo i kupovinu devet "Erbasovih" helikoptera i razgovore s našom namenskom industrijom. Vodimo i razgovore za beogradski metro sa francuskim kompanijama "Alstom" i "Ežis".

IZLOŽBA U KULTURNOM CENTRU BRNABIĆEVA je sinoć posetila i Kulturni centar Srbije u Parizu, a povodom izložbe "Sava Šumanović, tajna pod kupolom" kojom se obeležava 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Francuske. Predstavila je i platformu "Srbija stvara" s ciljem da se promovišu kreativnost, umetnost i inovativnost.

Brnabićeva se u sredu srela i sa predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršeom, koji je izrazio želju da dođe u Beograd, nakon posete predsednika Makrona.


CENTAR MTU OD OKTOBRA, STIŽE HELIKOPTER

PARTNERSTVO s nemačkom kompanijom MTU počeće u oktobru, otvaranjem centra za obuku u Srbiji - najavila je premijerka Ana Brnabić, posle sastanka sa članom Upravnog odbora MTU Mihaelom Šrajegom, na vazduhoplovnom sajmu Burže.

Ova kompanija, koja se bavi proizvodnjom i servisiranjem avio-motora, kako je rekla Brnabićeva, u našu zemlju će investirati u visoke tehnologije. Ona je još jednom izrazila zadovoljstvo i zahvalnost zbog buduće saradnje i Šrajegu uručila pismo kojim potvrđuje podršku partnerstvu.

- Reč je o toliko kredibilnoj kompaniji da kad ona investira u Srbiju, onda cela avio-industrija obrati pažnju na to šta se u Srbiji dešava. Želim da zahvalim na poverenju i odluci MTU da, u jakoj konkurenciji, izabere Srbiju. Na dolasku ove kompanije radili su svi, a posebno tim predsednika Aleksandra Vučića zajedno s Vladom - dodala je premijerka.

Brnabićeva je obišla i štand "Erbasa", gde je izložen helikopter H145. Srbija je krajem 2016. naručila devet takvih letelica, četiri za MUP, a pet za Ministarstvo odbrane:

- Danas ovde vidimo jedan sa srpskom zastavom. Zvanična primopredaja prvog "Erbasovog" helikoptera obaviće se sledeće nedelje. Ostalih osam će stići do kraja godine.

Kako je dodala, potpisan je i dogovor o saradnji sa vazduhoplovnim zavodom "Moma Stanojlović" koji će raditi zajedno sa "Erbasom". Na sajmu je moglo da se vidi i srpsko naoružanje posle mnogo godina.