Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da je Priština uvođenjem necivilizacijskih taksi na srpske proizvoide i nizom drugih jednostranih poteza proteklih meseci zatvorila vrata dijalogu i uništila svaku mogućnost da se sedne za pregovarački sto.


Kako se navodi u saopštenju iz Kancelarije, Đurić je to izjavio u razgovoru sa zamenikom generalnog direktora za politička pitanja Ministarstva spoljnih poslova Italije Dijegom Brasolijem i italijanskim ambasadorom u Beogradu Karlom Lo Kašom, koje je upoznao i sa teškim položajem srpskog naroda na KiM.


"Neodgovorno ponašanje Prištine stalni je izvor nestabilnosti u regionu a napadi na Srbe i njihovu imovinu gotovo su svakodnevna pojava na koju već uobičajeno izostaju osude i reakcije i privremenih institucija u Prištini i međunarodnih insitutcija na KiM", rekao je Đurić.


PROČITAJTE JOŠ: Đurić: Tačijevo ponašanje predstavlja šamar Srbiji i Evropi


On je naglasio da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u interesu i Srba i Albanaca i da je potrebno što pre obnoviti napore kako bi se situacija na terenu normalizovala i stvorili uslovi za popravljanje međunacionalnih odnosa. "Ukidanje protivpravnih i anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije minimalan je uslov za nastavak razgovora", zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.